NIEUWS
29 november 2021

Drugscriminaliteit? Hier? Nee joh, dat gebeurt hier niet.


Door: Lionel Saidjan (Jongerenwerker De Kluis)

En dan zit je er midden in. Drugscriminaliteit is hier. En niet alleen hier. Het is overal. En ik sta niet graag in de picture, maar nu vraag ik toch om jullie aandacht. Want dit oplossen kunnen we niet alleen, dat kan alleen samen.

Twee jaar geleden. Wat leek op een onschuldige ruzie op de middelbare school, bleek al gauw iets anders: drugscriminaliteit. Een jonge onschuldige jongen geronseld om opdrachten uit te voeren. Een jonge onschuldige jongen met doodsangst op zijn kamer. Hij ging enkel het huis uit naar school én om geld te geven aan zijn “hosselaar”.

Wij maken veel schrijnende situaties mee als jongerenwerkers, maar dit raakte mij niet alleen als jongerenwerker, maar het raakte me enorm als mens. Een jongen én zijn gezin verscheurd door verdriet, pijn en angst.
Één ding was duidelijk. Hier moeten we iets aan doen. We brachten het probleem met verschillende netwerkpartners in kaart en dit probleem bleek groot, maar werd door de lockdown minder zichtbaar. Veel ouders geloven niet dat dit probleem zich voordoet in hun dorp of stad. In een stad als Veghel. Maar drugscriminaliteit kent geen grenzen.

Er kwamen dichte deuren, veel dichte deuren. Met verschillende netwerkpartners erkenden we het probleem, maar konden mij en de jongeren helaas niet verder helpen.
Maar mijn motivatie bleef, want het verdriet, de pijn en de angst van het slachtoffer en zijn gezin had ik nog helder op mijn netvlies staan. Niks doen is geen optie meer. Want er zijn er nog zoveel meer.

Dat doorzetten loont bleek het afgelopen jaar. In Joris van den Bergh en Dirk Delisse van Gamificationers vond ik de partners die wél in een aanpak geloofden. Die samen met mij de schouders eronder wilde zetten en het belang van preventie inzagen. Samen maakten we een plan. Een vet én effectief plan.

Ons plan? Een game ontwikkelen die aansluit bij de jongeren. Die zichtbaarheid geeft aan het probleem. Die vet is om te spelen. Die indruk maakt. Op jongeren, op leraren én op ouders. Een game met impact. En dat is gelukt.

Onze game “De Hosselaar” is inmiddels door zo’n 1.000 leerlingen van het Fioretti College gespeeld. Gratis. Omdat het Fioretti College vertrouwen had in ons verhaal. En de reacties waren zoals gehoopt. Van sceptische leraren naar ambassadeurs en van verveelde scholieren naar enthousiaste jongeren die onder de indruk waren van de game én het verhaal. Zichtbaarheid dus.

Gemeente Meierijstad heeft de reactie met eigen ogen kunnen zien, waardoor ook zij overtuigd zijn geraakt. Een mooie stap in de goede richting. En hopelijk zullen er nog enorm veel scholen volgen.

Dit was me nooit gelukt zonder mijn collega’s en het vertrouwen van het Fioretti College. Isaac Cromwell en Jasper van Vessem, bedankt voor jullie input en jullie talent bij het maken van de filmpjes en de bijbehorend beats en sound effects.
Roel Franssen, een speciale dank aan jou voor het delen van jouw verhaal en je vette acteerwerk.
En tot slot, Joris, Dirk en de rest van jullie team, fijn dat er nog bedrijven zijn die iets terug willen doen voor de maatschappij, dank daarvoor!

Met bescheidenheid én oprechte trots wil ik jullie vragen om dit bericht te delen (niet alleen het artikel) . Want niet alleen wij als jongerenwerkers, maar juist wij als mensen kunnen helpen om zichtbaarheid te geven aan dit probleem. En alleen samen kunnen wij onschuldige jongeren én hun families het verdriet, de angst en de pijn besparen.

Let goed op jezelf, let goed op elkaar, word geen Hosselaar!

(bovenstaande is ook gedeeld tijdens de Uit met ouders bijeenkomst)

Lees ook:
Brabants Dagblad: https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/wat-te-mooi-lijkt-om-waar-te-zijn-is-dat-ook-heftige-game-wijst-jongeren-op-gevaren-drugscriminaliteit~a927feed/209508056/

Stadskrant Veghel:
https://www.kliknieuws.nl/regio/stadskrantveghel/186561/nieuw-spel-opent-ogen-gebeurt-dit-echt-in-veghel-

Jongerencentrum De Kluis
Cultureel Jongerencentrum BIZZI
Jongerencentrum Honk1224
ONS welzijn Veghel e.o.