NIEUWS
13 juli 2023

Blog: Peuters zijn leuk maar soms ook best pittig!

Sandra Lambers is 44 jaar, moeder van 3, orthopedagoog en werkzaam binnen het CJG Meierijstad. Ze schrijft zo nu en dan een blog. Dit keer over peuters en de puberteit.


Peuters zijn leuk maar soms ook best pittig!

Bij ons CJG krijgen we de laatste tijd veel vragen over driftbuien, woedeaanvallen, niet willen luisteren etc over kinderen in de leeftijd tussen ca 2 en 4 jaar oud. Met uitlopers naar onder, mijn jongste die ik volledig herken in de voorbeelden is 1.5 jaar oud, en uitlopers naar boven (dus 5 a 6 jarigen).
Ik weet niet of het toeval is dat deze vragen de laatste tijd veel onze kant op komen of dat men ons (gelukkig!) steeds beter weet te vinden? Dat laatste vinden we heel fijn! Maar wat we wel weten is dat dit gedrag en dus ook de wanhoop of onmacht die je als ouder voelen kunt, van alle tijden is.

Maak je dus geen zorgen! Het is (in veruit de meeste gevallen) een fase. Herhaal deze zin net zo lang tot je het gelooft ;-)


Peuterpuberteit: een intense periode waarin je peuter enorme ontwikkelingsgroei doormaakt


Peuters zijn leuk maar soms ook best pittig! Niet voor niets spreken we over de Peuter Puberteit. Dat betekent dat dit een intense periode is waarin je peuter enorme ontwikkelingsgroei doormaakt en jou als ouder klaarstoomt voor de echte puberteit.

Zal eerlijk bekennen, ik was deze zware periode waarin m’n aller schattigste baby’tje veranderde in een overactieve handenbinder, eigenlijk al wel vergeten. Niet heel gek als je bedenkt dat m’n oudste dochter (ze is bijna halverwege haar 13de levensjaar) voldoet aan alle eisen die de puberleeftijd aan een jonge dame stelt. We hebben onze handen er vol aan…om nog maar niet te spreken van de zorgen die je je als ouder maakt. Maargoed, nu herinner ik het me weer…haar kleinste broertje van 1.5 jaar oud laat immers precies hetzelfde gedrag als haar zien. Maakt een bende van m’n net opgeruimde/gepoetste huishouden, kijkt het liefst de hele dag op een scherm, pakt de mijne af als ik net even fijn aan het scrollen ben (ja ook op het toilet ben ik niet veilig, kan eigenlijk nooit meer even rustig toiletteren bedenk ik me nu) en loopt ook boos weg als hij iets niet mag. Hij heeft echter in zijn overmoed niet in de gaten dat ik zijn moeder (nu nog) sneller dan hem ben, deze hardloop wedstrijd dus met gemak win en hij van het formaatje: til je op en laat je pas weer los als de omgeving veilig is, is :-) Dat lukt dus niet meer bij die 13 jarige…en misschien is dat maar goed ook.

Wat ik eigenlijk met deze voorbeelden wil zeggen: we herkennen al jullie vragen, soms uit de boeken (we zijn allemaal minimaal HBO geschoolde pedagogen) maar vaak ook uit de praktijk, dus schroom geen moment en neem contact op met het CJG Meierijstad! We bieden graag een luisterend oor, geven tips, hulp en advies. Al onze diensten zijn gratis en vrijblijvend voor inwoners van Meierijstad.

Volg je ons al via de website, LinkedIn, Facebook en Instagram?

Hele fijne zomer gewenst!