Nieuws

Alle nieuwsartikelen

Tips om te praten met je kind over het Corona-virus

13 maart 2020

TripleP_Top_Tips_Covid19_A4_NL (1)

Het Corona-virus is het gespreksonderwerp van de dag. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben het erover. Het is niet gek als je kind angstig wordt of hier vragen over heeft. Blijf vooral rustig en maak je kind niet onnodig bang.

• Vraag wat je kind er al over gehoord heeft of waar hij precies bang voor is. Toon begrip en laat merken dat je hem serieus neemt.
• Probeer vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden zonder te veel details te geven. Kinderen zijn vaak al tevreden met een simpel antwoord als: ‘De meeste mensen worden gewoon weer beter’. Weet je het antwoord niet? Zoek het samen op, of zeg dat je daar later op terug komt.
• Vind je het zelf spannend? Probeer je eigen angst niet over te brengen op je kind.
• Leg uit dat we met zijn allen ons best doen om het virus te beperken. Bijvoorbeeld door zelf regelmatig je handen te wassen met zeep, te hoesten of niezen in de binnenkant van je elleboog, door papieren zakdoekjes te gebruiken en geen handen te schudden. Stimuleer je kind vooral om dit te doen, maar ga er op een ontspannen manier mee om. Vertel daarbij dat deze maatregelen ook belangrijk zijn om verspreiding van bijvoorbeeld griep en verkoudheid tegen te gaan.

Tip: wil je kind het nieuws over het coronavirus graag volgen? Kijk dan samen naar het Jeugdjournaal. Hier wordt de informatie gegeven op een manier die goed past bij de belevingswereld van kinderen.

Meer informatie?
Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. De situatie veranderd steeds, net als de afgekondigde maatregelen. Voor actuele informatie kijk op www.meierijstad.nl/coronavirus.  Wil je meer tips om het gesprek met je kind aan te gaan? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!