activiteit
19 januari 2022

EFFE NIET - Maandelijkse activiteit jonge mantelzorgers in HONK1224

Evenement gegevens 10 februari 2022 van 16:30 tot 20:30 uur Jongerencentrum Honk1224, Sint-Oedenrode

Wat zijn jonge mantelzorgers?

Jonge mantelzorgers zijn thuiswonende kinderen of jongeren tussen de 12 t/m 24 jaar die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn. Er kan sprake zijn van een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking, een psychische aandoening of verslavingsproblematiek. Deze jongeren zijn vaak onzichtbaar en worden niet altijd herkend als mantelzorgers.
Mantelzorgen is namelijk niet alleen het ZORGEN VOOR een ander in de vorm van praktische en emotionele steun, maar ook ZORGEN MAKEN om iemand. En in het geval van jonge mantelzorgers soms ook ZORG MISSEN doordat de zorg voor een ouder of zijn/haar broer of zus meer aandacht vraagt.

Kenmerkend voor een grote groep jonge mantelzorgers is dat de taken en verantwoordelijkheden die zij hebben, volgens huidige maatstaven, niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling.

Als jongeren langere tijd mantelzorg verlenen, kan dat verschillende negatieve gevolgen hebben o.a. :

 Opgroei- en opvoedproblemen door te veel verantwoordelijkheid en te weinig tijd voor de eigen ontwikkeling

 Lichamelijke en emotionele klachten zoals stress en vermoeidheid

 Meer behoefte aan zorg: jonge mantelzorgers doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg dan andere jongeren

Jonge mantelzorgers zijn een verborgen groep, zij identificeren zichzelf niet als mantelzorger en maken daarom geen of weinig gebruik van ondersteuningsmogelijkheden. Doordat zij vaak niet de primaire verzorgers zijn komen ze niet snel in beeld bij zorg- en hulpverleners.


EFFE NIET - Maandelijkse activiteit jonge mantelzorgers in HONK1224

Speciaal voor jonge mantelzorgers tot en met 24 jaar organiseert EFFE NIET één keer per maand op donderdagavond een activiteit. Deze activiteit is in jongerencentrum Honk1224 in Sint-Oedenrode en wordt georganiseerd door Welzijn De Meierij. Hier kun je ontspannen en in contact komen met andere jongeren die hetzelfde meemaken als jij. We gaan samen koken, maar je als je niet wil koken is dat ook goed, verder kun je ook pas na het eten aansluiten.
Tijdens deze avonden is er ruimte om te chillen en andere jongeren te ontmoeten en ervaringen te delen. Maar niks moet of is verplicht. Tijdens deze avonden gaan we met verschillende thema’s aan de slag.
Er is ook ruimte voor een potje poolen, Playstationen of een spelletje. Het idee is om een avondje te kunnen ontspannen en lekker jezelf te kunnen zijn.

Aanmelden.

Wil jij een keer langskomen, maar vind je het spannend? Neem dan gerust contact op via ons telefoonnummer, Whatsapp of via de mail.

Jack Elbers
Jongerenwerker Honk1224 Welzijn De Meierij
j.elbers@welzijndemeierij.nl
06-45770141
www.welzijndemeierij.nl/jongeren/

Agenda EFFE NIET bijeenkomsten 2022.

Waar: Jongerencentrum Honk1224, Sint-Oedenrode
Inloop: 16.30 uur
Start: 17.30 uur-20.30 uur

Wanneer: 
Donderdag 10 februari
Donderdag 10 maart
Donderdag 14 april
Donderdag 12 mei
Donderdag 8 september
Donderdag 13 oktober
Donderdag 10 november
Donderdag 8 December


Schrijf je hieronder in!

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.