Lotgenotengroep rouw en veries 12+

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies, ook kinderen. Van alle 12-jarigen heeft 87% een overlijden meegemaakt van dichtbij. Het is belangrijk om jongeren te vertellen over en te betrekken bij een verlies.
Vanaf 12 jaar is er het besef van onvermijdelijkheid, jongeren hebben hetzelfde begrip van het biologische principe van de dood als volwassenen. Ze hebben echter minder ervaring met verlies dan volwassenen, wat gevoelens van angst en verwardheid kan oproepen.

Het rouwproces bij jongeren wordt soms uitgesteld, soms komt de rouw pas na enkele maanden of soms na jaren. De puberteit vraagt al zoveel van ze, dat rouwen er niet meer bij kan. Net als bij volwassenen bestaat er geen vast patroon voor rouwen, iedere jongere doet dit op zijn eigen manier.

Gedrag dat vaak wordt gezien bij jongeren in rouw zijn:

  1. Beschermend gedrag (bijv. de ouders in bescherming nemen omdat ze al zoveel verdriet hebben);
  2. Wisselend gedrag (verdriet en normaal gedragwisselen elkaar af);
  3. Aanpasgedrag (zich gedragen alsof er niks aan de hand is, zodat ze niet buiten de groep vallen);
  4. Explosieve emoties;
  5. Concentratieproblemen;
  6. Contact met de overledene (bijv. praten tegen een foto);
  7. Er is niks aan de hand – gedrag.

Al deze gedragingen zijn normaal voor rouwende jongeren en geen reden om je als ouder ongerust te maken.
Een tip voor het omgaan met rouw en verlies bij jongeren: ben open over wat er gebeurd is (ook al zijn de omstandigheden dramatisch) en blijf! Het blijft belangrijk om steeds weer opnieuw te luisteren naar het verhaal van de jongere.

Meer informatie, advies en lotgenotengroep (Gedeeld Verdriet 12+)
Als er naar aanleiding van deze informatie vragen zijn of als er afstemming gewenst is met betrekking tot een kind/jongere, neem dan contact op met Centrum Jeugd & Gezin in uw gemeente. Hier kun je ook terecht voor meer informatie over de logenotengroep ‘Gedeeld verdriet, 12+’ en het aanmelden van een jongere.

Belangrijke Info

Datum

2021

Bijeenkomsten

Op aanvraag

Kosten

Gratis

Waar

Meierijstad

Data, aanvangstijden en locatie

Over deze bijeenkomst is op dit moment nog geen exacte datum gepland. U kunt zich hieronder inschrijven waardoor u op de wachtlijst komt te staan. Zodra er meer duidelijk is over data en locatie, wordt u door ons ingelicht.

Schrijf u in

Wanneer u wilt deelnemen, voer dan hieronder uw gegevens in. Na inschrijving ontvangt u van ons een bevestiging.