Als je zwanger bent en op vakantie gaat naar een ver land of naar een onderontwikkeld land, is het mogelijk dat je bepaalde inentingen nodig hebt. Als zwangere vrouw mag je niet alle inentingen toegediend krijgen wegens gezondheidsrisico’s voor je ongeboren kind.

Inentingen

De vaccinaties tegen de mazelen, de bof, rodehond en de gele koorts worden meestal niet gegeven aan zwangere vrouwen. Het is daarom af te raden om op vakantie te gaan naar gebieden waar deze ziektes voorkomen, zeker wanneer medische hulp niet of nauwelijks aanwezig is.

Het is verstandig om voordat je een vakantie boekt je huisarts te vragen welke inentingen je wel kunt krijgen en naar welke verre landen je kunt gaan. Inentingen tegen hepatitis A en B zijn bijvoorbeeld wel mogelijk.

Besmetting voorkomen

Ook als je ingeënt bent, is het van belang om besmetting te voorkomen. Tenslotte zijn er ook veel ziektes waarvoor je niet ingeënt kunt worden. Let daarom vooral goed op persoonlijke hygiëne, maar ook op de hygiëne van voedsel en drinkwater. Drink alleen mineraalwater uit flesjes en gebruik ook geen ijsblokjes die gemaakt zijn van kraanwater.

Malaria

Malaria is gevaarlijk voor jezelf en voor je ongeboren kind. De risico’s zijn groot. Je loopt bijvoorbeeld het risico op een miskraam of op een vroeggeboorte. Het is daarom onverstandig om op vakantie te gaan naar gebieden waar malaria voorkomt. Doe je dat toch, dan zijn er enkele malariamiddelen die je kunt gebruiken. Die middelen voorkomen natuurlijk niet dat je gestoken wordt door malariamuggen. Daarom is het verstandig om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Blijf binnen tijdens de ochtend- en avondschemering.
  • Draag kleding die de huid zo veel mogelijk bedekt.
  • Plaats horren en klamboes die je hebt behandeld met een insectenwerend middel.
  • Voor zover bekend is het insectenwerend middel DEET het enige middel dat een sterk afwerende werking heeft tegen muggen en teken. DEET is in meerdere vormen verkrijgbaar.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.