Heb je zin om nog even een vakantie te boeken om tot rust te komen voordat je baby geboren wordt? Dat is prima mogelijk. Het is wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of er gezondheidsrisico’s zijn.

Heb je nog inentingen nodig?

Als je op reis wilt naar een ver land, zou het best kunnen dat je daar inentingen voor nodig hebt. Als je zwanger bent, mag je bepaalde inentingen niet toegediend krijgen. Ook wanneer je bepaalde activiteiten wilt gaan ondernemen, is het goed om te checken of er risico’s aan verbonden zijn voor zwangere vrouwen.

Reisadvies

Omdat je als je zwanger bent nu eenmaal meer gezondheidsrisico’s loopt, is het verstandig om je verloskundige, gynaecoloog of huisarts te raadplegen als je naar het buitenland gaat. Dat kun je het best doen voordat je een vakantie boekt. Zij kunnen je adviseren over:

  • zwangerschapskwaaltjes op reis;
  • of je kunt vliegen;
  • wat je wel en niet mag eten;
  • of je kunt zonnen;
  • en hoe je het beste met de hygiëne om kunt gaan.

Je huisarts en de GGD kunnen je vertellen welke inentingen je nodig heeft voor welke bestemmingen.

Toestemming om te vliegen

Als je zwanger bent, mag je in de meeste gevallen gewoon vliegen. Per vliegtuigmaatschappij verschillen de regels, dus vraag je vliegtuigmaatschappij tot wanneer je mag vliegen. Sommige vliegmaatschappijen vragen om een fit to fly verklaring, deze kan de verloskundige of gynaecoloog opstellen. Als je een medische indicatie hebt, kan het wel problemen opleveren om te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kan je dan weigeren.

Tips voor reizen in de zwangerschap

  • Maak geen al te lange autoritten.
  • Neem voldoende rust.
  • Als je naar een verre bestemming gaat, zoek dan eerst uit of daar bepaalde ziekten voorkomen. Je hebt namelijk minder weerstand als je zwanger bent. Daardoor kun je sneller ziek worden of zieker dan normaal. Een infectieziekte kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.