Als in het begin van de zwangerschap wordt vastgesteld dat er een verhoogd risico is op bepaalde afwijkingen, is het mogelijk om daar onderzoek naar te doen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een navelstrengpunctie en een vruchtwaterpunctie, maar ook door middel van een vlokkentest.

De vlokkentest

Bij de vlokkentest wordt er een beetje weefsel opgezogen uit de ‘vlokken’ van de placenta (de moederkoek). De vlokken zijn kleine uitstulpingen van de placenta. De vlokken bevatten genetisch materiaal (DNA) van je kind. Door onderzoek op dit materiaal kunnen chromosoomafwijkingen zoals het downsyndroom opgespoord worden. Ook is het mogelijk om DNA-afwijkingen op te sporen die zich voordoen bij erfelijke ziekten, zoals spierziekten en taaislijmziekte. Het is niet mogelijk om neuraalbuisdefecten (zoals een open ruggetje) op te sporen.

Methoden

Er zijn twee methoden om de vlokken uit de placenta op te zuigen:

  • De eerste methode is vaginaal. Hierbij wordt met behulp van een echo en een eendenbek voorzichtig een naald ingebracht tot aan de placenta in de baarmoeder.
  • De andere methode is via de buikwand. Hierbij wordt ook weer met behulp van een echo een punctie gemaakt om bij de placenta te kunnen komen.

Vlokkentest vroeg in de zwangerschap

De vlokkentest kan al redelijk vroeg in de zwangerschap worden uitgevoerd. Dit heeft als voordeel dat je snel weet of er iets aan de hand is. Bij slecht nieuws heb je genoeg tijd om een beslissing te kunnen nemen. Wanneer je kiest voor een vaginale vlokkentest, kan dat vanaf de tiende week van de zwangerschap. Een vlokkentest via een punctie kan pas vanaf de twaalfde week van de zwangerschap. De uitslag van de test is meestal binnen zeven tot tien dagen bekend.

Risico’s van een vlokkentest

De vlokkentest is relatief betrouwbaar, maar niet geheel zonder risico’s. Er is ongeveer 1 procent kans op een miskraam na het uitvoeren van de vlokkentest. Als de test wordt uitgevoerd via een buikwandpunctie, is de kans op een miskraam iets kleiner dan 1 procent.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.