Sommige onderwerpen praat je liever niet over. Een miskraam is zo'n onderwerp. Het is ook niet iets waar je direct rekening mee houdt als je zwanger bent. Dan kijk je uit naar je kindje en denk je niet direct na over wat er fout kan gaan. Toch is het belangrijk dat je weet wat het is en wat je kunt doen als je een miskraam hebt.

Wat is een miskraam?

Als er iets mis is met de vrucht (als deze bijvoorbeeld niet meer leeft), stoot je lichaam het af. Als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap wordt het een miskraam genoemd. De kans op een miskraam is in de eerste twaalf weken het grootst.

Na de zestiende week is de kans dat het misgaat veel kleiner. Als het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.

Wat gebeurt er bij een miskraam?

De voortekenen van een miskraam kunnen per vrouw verschillen. Bij een miskraam kunnen klachten optreden als een zeurende pijn of wat bloedverlies. Dit hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Deze klachten komen ook voor bij vrouwen bij wie de zwangerschap goed verloopt. Soms zijn er geen klachten en is er toch sprake van een miskraam.

Wat kun je doen?

Bel bij bloedverlies direct met je verloskundige. Zij zal met je doornemen wat er kan gebeuren, je informatie geven en begeleiden waar nodig en mogelijk.

Het is belangrijk om te proberen de vrucht op te vangen. Dit kan helpen bij het afscheid en de emotionele verwerking van het verlies van je kind. Laat een arts controleren of alles uitgestoten is. Wanneer dit niet zo is, heb je misschien nog een curettage nodig.

Curettage

Na een miskraam kan de baarmoeder eventueel 'schoongemaakt' worden door middel van een curettage. Bij een curettage wordt het vruchtje uit je baarmoeder weggezogen. Dit gebeurt onder algehele narcose of onder verdoving met een ruggenprik.

Soms stelt de verloskundige of huisarts al eerder vast dat er iets mis is met het vruchtje. Bijvoorbeeld dat het geen hartactiviteit heeft. Dan kun je ook voor curettage kiezen. De curettage gebeurt dan nog voordat het lichaam zelf de vrucht heeft uitgestoten.

Wel of geen curettage?

Meestal wordt geadviseerd om niet meteen te kiezen voor een curettage, maar te wachten op de natuurlijke miskraam. Omdat dit de natuurlijke weg is, is het soms ook iets makkelijker te verwerken. Het ging tenslotte niet goed met het vruchtje en het lichaam heeft het zelf afgestoten.

Chromosoomonderzoek

De reden van een of meer miskramen is helaas vaak niet duidelijk. Heb je twee of meer miskramen gehad, dan kun je een chromosoomonderzoek laten doen. Er wordt dan onderzocht of je een bepaalde afwijking hebt in je DNA, waardoor je vaker een miskraam krijgt. Wil je een chromosoomonderzoek, dan kun je dat regelen via je huisarts.

Kijk voor meer informatie op de vraag- en-antwoordpagina van Strakszwangerworden.nl. Voor extra ondersteuning kun je kijken op Freya.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.