Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met ruim 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed. Dat is ongeveer 10 bekers of 10 grote glazen. Het advies is om vooral thee of koffie zonder suiker, melk of water te nemen.

Cafeïne

Koffie, thee en sommige soorten frisdrank bevatten de opwekkende stof cafeïne. Een overmaat aan cafeïne maakt de baby onrustig. Soms voelt het dan alsof je baby door je buik stuitert! Te veel cafeïne vergroot bovendien de kans op een miskraam. Ook kan het zorgen voor een lager geboortegewicht van je baby. Ook groene en zwarte thee bevatten cafeïne, maar wel veel minder.

Drink daarom zo weinig mogelijk koffie of kies voor cafeïnevrije koffie. Ook in energiedrankjes zit vaak veel cafeïne.

Drink per dag niet meer dan:

  • 1 kopje koffie of 1 energiedrankje
  • 3 koppen groene of zwarte thee

Wil je weten wat je wel en niet kunt drinken (of eten) tijdens je zwangerschap? Download dan de app ZwangerHap van het Voedingscentrum.

Kraanwater

Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Maar soms kan er te veel lood in kraanwater zitten. Dit is het geval bij loden waterleidingen of nieuwe waterleidingen en kranen. Als je zwanger bent, is te veel lood niet goed voor je ongeboren kind. Lees meer over veilig kraanwater op pagina Loden waterleidingen of Voedingscentrum.nl.

Filmpje: De eerste 1000 dagen van je kind

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Presentatrice Fiona en deskundige Tessa Roseboom vertellen in dit filmpje meer over hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.