Als je kind is geboren, moet je binnen drie dagen je kind aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Waarom is geboorteaangifte doen verplicht?

Als je geboorteaangifte doet, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je kind geen identificatie. Je kunt je kind dan bijvoorbeeld niet verzekeren, en ook niet inschrijven bij scholen.

Binnen welke termijn doe je geboorteaangifte?

Binnen drie dagen na de geboorte moet je geboorteaangifte doen. Daarbij gelden de volgende regels:

  • De geboortedag zelf telt niet mee. Dus als je kind op dinsdag geboren is, moet je uiterlijk vrijdag aangifte doen.
  • Weekenden en feestdagen tellen ook niet mee. Dus als je kind op vrijdag geboren wordt, heb je tot woensdag om aangifte te doen.

Let op: probeer in ieder geval zo vlug mogelijk na de geboorte aangifte te doen, zeker voor de vijfde dag, omdat de aangifte gekoppeld is aan het uitvoeren van de hielprik.

Wie doet de geboorteaangifte?

In principe doet de vader van het kind de geboorteaangifte. Als de vader dat niet kan, dan kan iemand anders aangifte doen. Deze persoon hoeft geen familie te zijn.

Waar doe je aangifte?

Je doet geboorteaangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar je kind geboren is. Dat hoeft dus niet je eigen gemeente te zijn.

Wat zijn de regels?

De regels voor de aangifte kunnen verschillen per gemeente of stadsdeel. Kijk daarom eerst even op de website of neem contact op met de gemeente over de openingstijden, de vereiste papieren en welke regels daar gelden.

Welke documenten neem je mee?

De gemeente kan om de volgende documenten vragen: je eigen identiteitsbewijs, het identiteitsbewijs van de moeder en het geboortebewijs dat je krijgt van de arts of verloskundige.

Indien van toepassing neem je ook mee: de akte van erkenning, de akte van naamskeuze , of je trouwboekje. Je kunt je kind in je trouwboekje laten bijschrijven.

Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet?

Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Vaccinaties en hielprik

De gemeente geeft de geboorte van je kind door aan de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het RIVM-RCP (Regionaal Coördinatie Programma). Zij nemen je kind op in het Rijksvaccinatieprogramma. De JGZ-organisatie zorgt ervoor dat in de eerste week na de geboorte iemand bij je thuis komt voor de hielprik.

Overlijden

Als je kind dood geboren wordt of overlijdt binnen de termijn van aangifte, heb je de mogelijkheid om aangifte te doen van de geboorte. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een geboorteakte op. Op deze geboorteakte komt een vermelding dat het kind levenloos ter wereld is gekomen.

Bekijk het artikel over deze wetswijziging op Rijksoverheid.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.