De band met je baby ontstaat meestal al tijdens de zwangerschap. Je krijgt dan gevoelens voor je kind in de buik. Vrouwen vinden vaak het moment dat ze voor het eerst hun kind in de buik voelen bewegen heel speciaal. Dit gebeurt meestal rond de twintigste zwangerschapsweek. Meestal voel je een steeds sterkere band met je baby, hoe verder je bent in je zwangerschap.

Band met je baby als je zwanger bent

Door een sterke band met je baby tijdens de zwangerschap krijg je meer zelfvertrouwen. Daardoor is de kans groter dat je kind zich na de geboorte veilig aan jou gaat hechten. De gevoelens van ouders voor hun kind zijn van invloed op de sociaal-emotionele en de verstandelijke ontwikkeling van het kind na de geboorte.

Vlak na de geboorte

Een bevalling kan stressvol zijn. Daarom is huid-op-huidcontact heel belangrijk in de eerste uren na de bevalling. Je baby kan daardoor de bevalling goed verwerken. Direct na de geboorte is je baby vaak een poosje heel alert. Dat is een goed moment om je baby te laten kennismaken met jullie als ouders. Soms wordt deze tijd direct na de bevalling 'het gouden uur ' of 'sacred hour' genoemd. Ook als je baby is geboren met de keizersnede is huid-op-huidcontact in de eerste 24 uur na de bevalling heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor het geven van borstvoeding.

Band na de geboorte

Soms ontstaat de band met je kind pas na de geboorte. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als vader voel je voor de geboorte misschien nog niet zo'n band met je baby, zoals de moeder. Maar maak je geen zorgen, want na de geboorte halen vaders dit meestal snel in.

Na de geboorte leer je je baby steeds beter kennen. Dat gebeurt door alle manieren waarop je elke dag voor je baby zorgt. Tijdens de voeding en verzorging gaan jullie elkaar steeds beter aanvoelen. Dit kan je band met je baby versterken.

Hoe versterk je de band met je baby in de buik?

  • Fantaseer over je ongeboren baby, bijvoorbeeld over hoe hij eruit zal zien en wat je graag samen met je baby gaat doen na de geboorte.
  • Neem af en toe rustig de tijd om de buik en de baby aan te raken.
  • Praat tegen de baby in de buik en zing een liedje voor hem.
  • Bereid je voor op de komst van je baby, bijvoorbeeld door met je partner te praten over hoe je de zorg voor de baby gaat doen, door babykleertjes te kopen of een babykamer in te richten.
  • Leef gezond: (gezond eten, niet roken, alcohol en drugs vermijden).

Hulp en advies

Soms krijg je pas een band met je kind ná de geboorte. Dat is geen probleem: dan bloeit de band met je kind wat later op. Wanneer je denkt dat je geen band voelt omdat je zorgen hebt of angstig bent tijdens de zwangerschap, dan is het goed om hier wat mee te doen. Daar zijn verschillende manieren voor (ook tijdens de zwangerschap). Praat erover met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.