Het gebeurt vaak dat je op internet je gegevens invult, bijvoorbeeld op de website van een webwinkel of op de website van een vliegmaatschappij als je een reis boekt, maar ook op sociale netwerken zoals Facebook of Twitter.

Veilig online aankopen doen

Voor het kopen en verkopen op internet zijn speciale regels opgesteld. Als je kind iets wil kopen (zeker voor de eerste keer), laat het dan de algemene voorwaarden lezen. Daarin staat precies waar je aan vastzit en voor hoe lang, bijvoorbeeld bij een mobiel telefoonabonnement. In de algemene voorwaarden staat ook hoe je kind een koop ongedaan kan maken of een abonnement kan opzeggen.

Beter is nog om regels te geven over online kopen. Mag je kind een PayPal-rekening openen? Hoeveel geld mag er online besteed worden? Zeker als een kind mag internetbankieren, is het opletten geblazen.

Persoonlijke gegevens bij betaling

Het is verstandig om je kind te leren hoe je veilig kunt betalen via internet.

  • Als een website vraagt naar persoonlijke gegevens, controleer dan eerst de internetbeveiliging van de computer.
  • Controleer vervolgens of de website veilig is. Dit kun je vaak zien aan een veiligheidscertificaat of een icoontje van een slotje onder of boven in het beeldscherm.
  • Controleer ten slotte of alles klopt aan de betaling.

Meer informatie over veilig internetten vind je op Veiliginternetten.nl.

Minderjarig

Minderjarigen mogen in principe geen grote aankopen doen (zoals een tv of een computer) zonder toestemming van de ouders, ook niet via internet.

Als je niet akkoord bent met de aankoop van je kind, kun je de koop weer ongedaan maken. Meer hierover vind je op de website Consuwijzer.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.