Het eerste waar je als ouder aan denkt als je kind uit wil gaan, is de veiligheid. Het is daarom alleen al voor je eigen gemoedsrust handig om met jongeren te bespreken hoe ze hun veiligheid het best kunnen waarborgen en daar afspraken over te maken.

Vervoer

Spreek samen af of je kind opgehaald wordt, met de taxi thuiskomt, of zelf met de fiets gaat. Vraag je kinderen met wie ze uitgaan, met wie ze er naartoe gaan en met wie ze thuiskomen. Natuurlijk wil je dat je kind veilig is, zodat je zelf met een gerust gevoel kunt gaan slapen. Spreek af dat je zoon of dochter niet alleen over straat gaat. Wat redelijke regels en afspraken zijn, moet je als ouder zelf bepalen. Afstemmen met andere ouders kan helpen.

Uitgaansgeweld

Helaas gebeurt het soms dat er tijdens het stappen ruzies ontstaan. Meestal loopt een ruzie met een sisser af, maar soms gaat het echt fout. Het is belangrijk dat kinderen weten wat ze kunnen doen als ze te maken krijgen met uitgaansgeweld.

Afspraken over uitgaan

Het is belangrijk om afspraken te maken met je kind. Woont je kind nog thuis, dan kun je afspraken maken over hoe laat je hem of haar thuis verwacht. Geef daarnaast aan dat je kind:

  • jou moet bellen als het zich ergens niet prettig voelt, en dat het dan snel wordt opgehaald;
  • het mobieltje mee moet nemen (en dat het aan moet staan op de trilfunctie!);
  • geld mee moet nemen voor een taxi;
  • altijd moet doorgeven waar hij of zij is;
  • het even moet melden als hij of zij thuis is;
  • niet dronken thuis mag komen;
  • zich tijdens het stappen niet met eventueel onrecht moet bemoeien.

Vertel je kind ook over de risico's van je glas onbeheerd achterlaten.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.