Vasten vraagt best veel van je lichaam. Als kinderen hieraan meedoen, is dat vaak vanaf de puberteit omdat hun lichaam dan meer kan hebben. Toch kan het voor pubers nog erg lastig zijn. Goede begeleiding helpt hen hierbij.

Gezonde voeding tijdens de ramadan

Op de momenten dat er gegeten mag worden, is het belangrijk dat je kind voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef verschillende soorten voedsel. Vezelrijk voedsel geeft extra energie en zorgt voor een verzadigd gevoel. Denk bijvoorbeeld aan rijst, couscous, zuivel, kikkererwten, noten, groente en fruit. Probeer niet te veel vetten en suikers te geven. Beperk bijvoorbeeld gerechten met honing of bladerdeeg. Daar zitten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen in.

Voldoende drinken tijdens de ramadan

Ook tijdens de ramadan heb je nog steeds 1,5 liter water nodig. Vooral op warme dagen is het belangrijk om hier op te letten. Geef je kind 's ochtends dus wat extra glazen water.

Voldoende slapen tijdens de ramadan

Doordat er 's avonds en 's nachts gegeten wordt komt je kind misschien slaap tekort. Tijdens de ramadan is het juist belangrijk dat je kind voldoende energie heeft om de dag door te komen. Vertel dat voldoende slaap belangrijk is. In plaats van vroeg naar bed kan je kind misschien na schooltijd nog even slapen.

Tips tijdens de ramadan:

  • Praat met je kind over het vasten, vertel waarom je vast en wat het betekent.
  • Bedenk samen oplossingen voor lastige momenten (erg moe, hongerig of dorstig), plan bijvoorbeeld een middagdutje in of sla de sporttraining een keer over.
  • Houd er rekening mee dat je kind het soms even niet meer ziet zitten en toch wat eet. Word hier niet boos om. Vertel dat je blij bent dat het hier eerlijk over is en vertel dat het voor iedereen wel eens moeilijk is.
  • Vertel dat het in de loop van de maand steeds beter gaat. Het lichaam begint er dan aan te wennen.
  • Geef complimenten en beloon je kind.

Verlof Suikerfeest

Scholen in Nederland mogen kinderen vrij geven voor het Suikerfeest. Wil je graag dat je kind vrij krijgt op deze dag? Overleg dit dan met de school.

Zoetigheid tijdens het Suikerfeest

Bij het Suikerfeest hoort natuurlijk lekker eten. Voor kinderen is het heel verleidelijk om veel zoete en vette dingen te eten. Als je niet wilt dat je kind te veel suiker binnen krijgt, maak hier dan afspraken over. Je kunt sommige zoetigheden natuurlijk ook vervangen door bijvoorbeeld watermeloen of andere gezonde dingen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.