Behalve voorbehoedsmiddelen zijn er ook zogenoemde natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn 'voor het zingen de kerk uit' en periodieke onthouding. Deze methodes zijn onbetrouwbaar en bovendien bieden ze geen bescherming tegen een soa.

Voor het zingen de kerk uit

Voor het zingen de kerk uit betekent dat de jongen zijn penis uit de vagina haalt voordat hij klaarkomt. Omdat het voor een jongen moeilijk kan zijn om aan te voelen wanneer hij klaarkomt, is deze methode niet erg betrouwbaar.

Periodieke onthouding

Periodieke onthouding betekent dat je geen seks hebt op de dagen dat een meisje vruchtbaar is. Dat is een paar dagen in de maand. Je weet nooit precies wanneer een meisje een eisprong heeft. Daarom is deze methode onbetrouwbaar.

Zijn natuurlijke methoden betrouwbaar?

Natuurlijke methoden zijn alleen betrouwbaar als ze goed toegepast worden. Dit geldt ook voor andere anticonceptiemiddelen. Maar bij natuurlijke methoden is dit moeilijker. Ze vragen extra veel discipline en samenwerking van de jongen en het meisje. Er kan dus meer fout gaan. Adviseer je zoon of dochter dan ook niet om deze methoden te gebruiken.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.