Jongeren en jongvolwassenen gebruiken steeds vaker lachgas. Het zorgt voor een roes en is gemakkelijk en legaal te krijgen. Het is goed om te weten dat jongeren het niet alleen gebruiken bij het uitgaan. Dat doen ze ook op straat, school en thuisfeesten. Jongeren zien het niet als een drug omdat ze het gewoon kunnen kopen. Maar het gebruiken van lachgas is niet zonder gevaar.
De risico's van lachgas
Gebruikt jouw kind lachgas of ben je bang dat het gebruikt? Dat is niet meteen reden om je zorgen te maken. Een verslaving aan lachgas komt weinig voor. Maar er zijn wel risico`s doordat de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgen:
- Duizeligheid
- Verwardheid
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Flauwvallen, waarbij je kind ongelukkig kan neerkomen en zich kan verwonden.
Het gebruik van lachgas
Lachgas is een kleurloos, niet-irriterend gas. Mensen die het gebruiken als drug, doen dat meestal via een met gas gevulde ballon. Het gas wordt door middel van een cilinder of een patroon (via een slagroomspuit) in de ballon gespoten. Daarna wordt het vanuit de ballon in- en uitgeademd.
Het effect van lachgas
Lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Als je kind lachgas inademt, zal het een beetje dronken gaan lijken en lacherig worden. Je kind zal vaak zijn omgeving anders zien en geluiden anders horen. Het zal zich heel opgewekt voelen, maar kan ook onrustig of angstig worden. De roes ontstaat al snel na inademing en duurt één tot vijf minuten.
Tips
- Het is nog niet bekend wat er op de lange termijn met de hersenen van jongeren kan gebeuren als ze lachgas gebruiken. Daarom moeten jongeren er voorzichtig mee zijn en kunnen zij het beter niet gebruiken.
- Zorg dat je kind zich laat infomeren over de werking, risico's en wijze van gebruik van lachgas.
- Vertel je kind dat het gevaarlijk is om tijdens en na het gebruik van lachgas op de (brom)fiets of in de auto te stappen.
- Het is goed als je kind weet dat het gevaarlijk kan zijn om lachgas samen te gebruiken met andere drugs en alcohol.
- Bij verkoudheid is het gevaarlijk om lachgas te nemen, omdat bij een ‘verstopt’ hoofd het trommelvlies kan springen. Daardoor kan je kind (blijvend) slechter gaan horen.
Wat je als ouder kunt doen
Als je kind nog jong is en vragen stelt over drugs, is het vaak al genoeg als je vertelt dat drugs ongezond zijn en dat het niet de bedoeling is dat mensen drugs gebruiken. Het is belangrijk dat je kind over zo`n onderwerp leert praten. Als je kind wat ouder is en er niet over praat, begin er dan zelf over. Zorg dat je wat van drugs afweet en zorg ook dat je kind de risico`s kent.
Tot 18 jaar is het advies om drugs te verbieden als je kind nog niet gebruikt. Als je kind al wel gebruikt is het belangrijk om grenzen te stellen en afspraken met je kind te maken. Zorg vooral dat je in gesprek blijft met je kind.
Meer informatie kun je lezen op Drugsinfo.nl.
COVID-19
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.