Als je kind niet zo goed het verschil tussen verschillende kleuren ziet, heet dat: verminderd kleurenzien. Een rood-groenstoornis komt het vaakste voor. Dan ziet je kind geen goed verschil tussen rood en groen. Een geel-blauwstoornis komt heel soms voor.

Verminderd kleurenzien

Verminderd kleurenzien komt veel voor. Acht procent van de jongens en een half procent van de meisjes zien rood- en groentinten anders dan de meeste mensen. Het wordt vaak kleurenblindheid genoemd. Maar die term klopt eigenlijk niet helemaal. Vaak ziet je puber wel de heldere kleuren, maar kan hij de zachtere tinten niet goed onderscheiden. Er zijn niet zo veel mensen die rood en groen helemaal niet uit elkaar kunnen houden. En andere, meer ernstige vormen van kleurenblindheid zijn heel zeldzaam.

Kleurenblindheid is vaak erfelijk

Kleurenblindheid is vaak een erfelijke aandoening, maar niet altijd. Meestal is het wel bekend als er binnen je familie kleurenblindheid voorkomt.

Vooral de rood-groenkleurenblindheid is meestal erfelijk. Moeders die draagster zijn, kunnen het doorgeven aan hun kinderen. Jongens die het meekrijgen zijn dan kleurenblind. Meisjes zijn dan, net als hun moeder, draagster. Als moeder weet je meestal wel of je eigen vader, broer of grootvader kleurenblind was. Kijk voor meer informatie en uitleg op Erfelijkheid.nl.

Andere vormen van kleurenblindheid zijn zeldzamer en kunnen later ontstaan door een afwijking van het netvlies.

Omgaan met kleurenblindheid

Kleurenblindheid is niet te genezen. Het is wel goed om het te weten, zodat je puber er rekening mee kan houden. De meeste mensen leren goed omgaan met kleurenblindheid, al kan het soms wel lastig zijn.

Veel mensen onderscheiden hun medicijnen op kleur. Dat kan misgaan bij kleurenblinden. Het is belangrijk om daar goed op te letten als je kind medicijnen gebruikt.

Bij verkeerslichten is er geen probleem. De overheid heeft aan het rode licht wat geel toegevoegd en aan het groene licht wat blauw, zodat ook kleurenblinden ze herkennen.

Als je kind een beroepsopleiding gaat kiezen is het handig om vooraf na te vragen of kleurenblindheid een probleem is. Er zijn maar weinig beroepen die je niet kunt doen als je kleurenblind bent. Maar een kleurenblinde huissschilder moet wel goed op kleurnummer werken. En de spoorwegmaatschappij wil wel zeker weten dat de machinist een rood sein ziet.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.