Rond het 12e jaar gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. Totdat je kind 18 is kun je met al je vragen terecht bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Misschien heb je vragen over gezond eten, opvoeding of over hoe het op school gaat met je kind.

Afspraken bij de jeugdgezondheidszorg

In de leeftijd van 12 tot 18 jaar is er op een aantal vaste momenten contact met de jeugdgezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij het invullen van een digitale vragenlijst of een voorlichting door de jeugdverpleegkundige in de klas.

Natuurlijk kun je altijd zelf een afspraak maken met jeugdgezondheidszorg.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kunt vinden genoemd wordt. In veel gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het CJG. Maar dit kan in jouw gemeente anders zijn. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.