Hoofdluis verspreidt zich makkelijk onder pubers omdat zij vaak bij elkaar zijn. Het maakt in principe niet uit hoe schoon je kind is, elk kind kan hoofdluis krijgen.
Hoofdluis is hardnekkig!
Het luizenprobleem grijpt snel om zich heen doordat hoofdluizen zich snel voortplanten. Ze leggen ongeveer 250 eitjes (neten) in een maand. Het is daarom belangrijk om snel iets te doen, voordat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt en pubers elkaar blijven besmetten.
Wat kun je zelf doen?
Luis in je haar? Kammen maar! Als je kind hoofdluis heeft, is het advies het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Het netenkammetje is de meest vriendelijke methode voor het haar van je kind. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om ook jezelf en anderen te controleren.
Tips om hoofdluis te voorkomen en snel te behandelen
- Controleer regelmatig het haar van je kind en van jezelf.
- Breng de school, clubs en andere ouders op de hoogte.
- Kammen en borstels ontsmetten, uitkoken of weggooien. Leen ook geen kammen, borstels, mutsen of hoofddoekjes uit.
Uit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes die gel of haarlak gebruiken iets minder vaak hoofdluis hebben dan jongens en meisjes die geen gel of haarlak gebruiken. Ook blijkt dat hoofdluis op de middelbare school bijna net zo vaak voorkomt als op de basisschool.
COVID-19
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.