Zo rond drie à vier jaar beseffen kinderen dat ze een jongen of een meisje zijn. De meeste meisjes gaan zich dan meisjesachtig gedragen en de meeste jongens jongensachtig. Het gebeurt ook dat jongens bijvoorbeeld een keer nagellak opdoen. En sommige meisjes willen met auto's spelen. Dit past bij een normale ontwikkeling.

Geslacht en genderidentiteit

Geslacht en gender zijn twee verschillende dingen. Het geslacht van een kind wordt direct na de geboorte bepaald op basis van hoe het lichaam eruit ziet. Genderidentiteit gaat erover of iemand zich man, vrouw of iets anders voelt. Meestal komt de genderidentiteit overeen met het geslacht, maar dit is niet altijd zo. Het kan dus zo zijn dat een kind het lichaam heeft van een jongen, maar zich geen jongen voelt. Kinderen bij wie dit zo is, geven dit soms al jong aan. Maar niet altijd.

Genderexpressie

Jongeren kunnen zich soms minder jongensachtig of meisjesachtig gedragen. Bijvoorbeeld in hun kleding, in de manier van lopen of de manier van praten. Dit gedrag noem je genderexpressie. Genderexpressie zegt niets over of je op jongens op meisjes valt of over het gevoel dat je liever een ander geslacht zou willen hebben. Het is belangrijk voor de ontwikkeling dat iemand zich mag uiten op de manier die bij die persoon past. Ook als dit een andere manier is dan die van leeftijdsgenoten.

Transgender

Als het geboortegeslacht niet past bij je genderidentiteit, dan ben je transgender. Iemand die transgender is kan heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Transgender zijn is aangeboren. Het heeft niets met cultuur, religie of opvoeding te maken.

Hoe ga je ermee om?

Als je puber vertelt dat hij of zij zich anders voelt dan hoe het lichaam eruit ziet, kun je daar van schrikken. Je puber heeft op dat moment behoefte aan begrip en een luisterend oor. Het is goed dat je puber dit durft te vertellen! Voor een puber met transgendergevoelens is de puberteit vaak een moeilijke periode. Dit komt door de lichamelijke veranderingen in de puberteit (groei borsten of lagere stem, baardharen of menstruatie). In overleg met een arts kunnen bijvoorbeeld puberteitsremmers worden voorgeschreven. Ook kunnen specialisten jou en je puber hierin ondersteunen.

Hulp

Wil je meer informatie of zoek je hulp omdat je puber of jij het er moeilijk mee heeft? Overleg dan met de huisarts of de jeugdarts. Op Transvisie.nl lees je meer informatie en zijn ook verschillende specialisten te vinden die jou en je puber kunnen ondersteunen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.