Om je kind met geld te leren omgaan, kun je een bankrekening voor je kind openen. Je kunt er zakgeld en kleedgeld op zetten. Vanaf ongeveer 12-13 jaar kan je kind kleedgeld aan. Dat is zeker goed als je kind wat ouder wordt.

Spaarrekening

Een bankrekening is bedoeld om uitgaven van te betalen, een spaarrekening om te sparen. De meeste banken geven bij een jongerenrekening rente over het spaarbedrag. Bij veel banken kun je de rekening van je kind koppelen aan je eigen rekening en de internetbankieromgeving. Zo houd je overzicht. Dit kan tot je kind 18 jaar is. Op een jongerenrekening kan je kind nog niet roodstaan, dit mag pas vanaf 18 jaar.

Zelf pinnen

Kinderen mogen al direct bij het openen van een bankrekening een pinpas gebruiken. Vanaf hun 12e jaar wordt deze rekening omgezet in een jongerenrekening en kunnen ze ook mobiel bankieren. Leer je kind veilig pinnen. Dit betekent:

  • Houd de pincode geheim
  • Bewaar de pincode nooit samen met de bankpas
  • Zorg dat niemand meekijkt bij pinnen
  • Laat je niet afleiden bij het pinnen
  • Leen je pincode en pinpas nooit aan anderen uit, ook niet aan vrienden en klasgenoten

Voorkom dat je kind wordt gebruikt als geldezel: tegen een beloning geeft de jongere zijn pincode en pinpas af. Criminelen storten gestolen geld op de bankrekening van de jongere, wat er vervolgens door de crimineel weer wordt afgehaald. De crimineel blijft onzichtbaar, maar de jongere is het slachtoffer. Hij is medeplichtig aan criminele activiteiten en moet het gestolen geld terugbetalen en kan in de toekomst niet meer zo makkelijk ergens een bankrekening openen.

Je leest meer over geldezels op Nibud.nl.

Zelf bankieren

Vanaf 12 jaar mogen kinderen een jongerenrekening openen. Voor deze tijd kunnen zij ook al oefenen met een kinderrekening. Help je kind met het internetbankieren. Zorg dat het weet waar je op moet letten als je inlogt en hoe je op een veilige manier je saldo kan controleren en betalingen kan doen. Zorg dat je kind veilig internetbankiert:

  • Geef nooit inlogcodes en wachtwoorden aan anderen
  • Let goed op of de inlogprocedure is zoals je gewend bent

Er zijn veel internetcriminelen aanwezig die de website van de bank namaken of emails versturen alsof ze door de bank gestuurd zijn. Zo proberen ze bij de rekening van mensen te komen om er geld vanaf te kunnen halen. Als ouder is het verstandig om de pincode, inloggegevens en wachtwoorden van je kind te kennen.

Vertel je kind dat het belangrijk is om op een vast moment het saldo te controleren. Hierdoor houdt je kind overzicht over alle inkomsten en uitgaven.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.