Eczeem is een huidaandoening waar kinderen vaak last van hebben. Meestal komt het voor op het hoofd, de armen, het bovenlichaam en in de knieholtes. Je herkent eczeem aan de volgende symptomen:

  • roodheid;
  • jeuk;
  • schilfertjes;
  • kloofjes;
  • vochtblaasjes.

Zwemmerseczeem is geen type eczeem, maar heeft wel soortgelijke symptomen.

Allergie

Als je kind contacteczeem heeft, reageert het allergisch wanneer de huid in aanraking komt met bepaalde stoffen, zoals metaalstof, hout, shampoo, verfkleurstoffen, textiel, rubber en sommige planten. Je kind krijg dan onder meer blaasjes, roodheid en jeuk. Klachten voorkom je door contact met de stof te vermijden.

Gaat eczeem vanzelf weer over?

Een andere vorm van eczeem is constitutioneel eczeem, in de volksmond ook wel dauwworm genoemd. Je wordt ermee geboren. De huid van pasgeboren kinderen is vaak ook overgevoelig. Op die manier ontstaat eczeem. De meeste kinderen groeien er overheen voor hun vijfde levensjaar, maar sommige kinderen houden er last van. Het verschilt per kind hoeveel last het ervan heeft en hoe lang dat nog zal duren. Meestal worden de klachten minder als je kind ouder wordt.

Wat kun je eraan doen?

Eczeem is een chronische huidaandoening. Dat betekent dat je het niet kunt genezen. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je ze meestal wel verminderen. Het is verstandig om met je huisarts te overleggen wat de beste optie is om het eczeem van je kind te behandelen. Meestal schrijven huisartsen een zalfje voor.

Let er ook goed op dat je kind niet aan het eczeem krabt. Openkrabben kan leiden tot ontsteking.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over eczeem en ook informatie over andere huidaandoeningen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.