Boulimia nervosa (BN) is een eetstoornis die vrij veel voorkomt. In Nederland zijn er 22.000 mensen met boulimia. Vooral meisjes vanaf een jaar of 15 en jonge vrouwen zijn gevoelig voor deze aandoening.

Wat is boulimia?

Jongeren met boulimia kunnen vaak niet stoppen met eten, ook al is het punt van verzadiging allang bereikt. Na het eten wekt de patiënt braakreflexen op door een vinger in de keel te steken, of gebruikt laxeermiddelen om het voedsel weer kwijt te raken. Ook lijnen in reactie op de vreetbuien komt voor.

Wat maakt boulimia gevaarlijk?

  • Mensen met boulimia hebben vaker dan gemiddeld ook last van andere psychische problemen, zoals angsten en stemmingswisselingen.
  • Door het veelvuldig braken of het gebruik van laxeermiddelen krijgen boulimiapatiënten vaak last van maag-darmklachten, gevaarlijke hartritmestoornissen en een slecht gebit.
  • Het afwisselen van te veel eten en dan weer braken, laxeren of lijnen brengt het lichaam in de war. Dat leidt tot een afnemende weerstand, uitputting, een lage bloeddruk, botontkalking, het uitblijven van de menstruatie en een zwakkere stofwisseling.
  • Een plotselinge dood door een hartstilstand is een reëel gevaar.

Hoe ontstaat boulimia?

Het is niet bekend waardoor boulimia ontstaat. Wel is bekend dat boulimia vaak begint na een periode van strikt lijnen. Ook lopen kinderen van ouders met boulimia meer kans om boulimia te ontwikkelen. In steden komt boulimia meer voor dan op het platteland.

Hoe herken je boulimia?

Boulimia is te herkennen aan abnormaal eetgedrag, al weten sommige jongeren hun eetstoornis heel goed te verbergen.

  • Vaak zijn boulimiapatiënten erg met hun uiterlijk bezig.
  • Ze willen niet te dik zijn.
  • Als je laxeermiddelen ontdekt, kan dat een teken zijn dat er iets niet in de haak is.

Als je denkt dat je kind boulimia heeft, kun je het best professionele hulp inschakelen. In speciale klinieken kan je kind behandeld worden.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.