Alcohol is slecht voor de gezondheid, zowel voor volwassenen als kinderen en jongeren. De risico's voor kinderen en jongeren zijn echter nog veel groter, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dat geldt zeker als je kind 18 jaar of jonger is.
Schade aan de hersenen
Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren, plannen en zelfbeheersing is in de puberteit nog volop in ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor het gebied dat belangrijk is bij leren en het geheugen. Gemiddeld blijven de hersenen zich ontwikkelen tot het vierentwintigste jaar.
Alcohol kan de ontwikkelingen in de hersenen nadelig beïnvloeden. Ook kunnen de schoolresultaten verslechteren door veel drinken en loopt je kind meer kans op het krijgen van ongelukken. Bij jongeren die regelmatig drinken is bovendien de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter.
Drinken en groepsdruk
Het is verleidelijk voor jongeren om mee te drinken als anderen ook drinken. Leeftijdsgenoten oefenen soms veel druk uit, bewust of onbewust. Daarom is het belangrijk om te kijken welke invloed groepsgenoten op je kind hebben. Het is verstandig om dit al voor de puberteit met je kind te bespreken.
Praat over drankgebruik
Het is goed om kinderen rond hun elfde of twaalfde jaar te wijzen op de gevaren van alcohol. Blijf dit tijdens puberteit nog regelmatig doen.
- Leg uit dat alcohol voor jongeren extra slecht is, omdat het de ontwikkeling van de hersenen afremt.
- Bespreek met je kind welk alcoholgebruik hij of zij normaal vindt.
- Probeer duidelijke regels af te spreken en houd je kind daar ook aan. Uit onderzoek blijkt dat jongeren het zelfs op prijs stellen als ouders duidelijke grenzen stellen.
Tips
- Probeer het moment waarop je kind alcohol begint te gebruiken zo lang mogelijk uit te stellen, zeker tot na het achttiende jaar!
- Leg uit dat veel alcohol drinken niet stoer is. Het is juist een teken van zwakte als je dronken bent.
- Vertel ook dat je erg ziek kunt worden van te veel drinken. Je kunt zelfs in coma raken.
- Laat je kind niet thuis indrinken.
Het goede voorbeeld
Jongeren doen wat anderen doen. Als ouders veel drinken, denken hun kinderen dat dit normaal is. Ook medescholieren, collega's of vrienden die veel drinken, kunnen voor jongeren een slecht voorbeeld zijn. Geef dus zelf het goede voorbeeld aan je kind. En leg uit dat je je vrienden of leeftijdsgenoten niet hoeft na te doen.
Wanneer moet ik me zorgen maken?
Als je kind een keer alcohol drinkt, is dat niet meteen een reden om je zorgen te maken. Jongeren vinden het vaak interessant en spannend om te experimenteren met middelen. Zolang het gebruik binnen de perken blijft, hoeft dit geen probleem te zijn.
Er is reden tot zorg wanneer je kind:
- zich ineens heel anders gaat gedragen;
- slechtere prestaties op werk en/of school laat zien;
- er slechter uitziet;
- angstig of somber is;
- zich terugtrekt;
- slaapproblemen heeft (vooral na het uitgaan).
COVID-19
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.