Een goede verzorging van het gebit van je peuter is heel belangrijk. Vertel je kind zo vroeg mogelijk dat als je goed je tanden poetst, je minder kans hebt om gaatjes te krijgen.

Tandenpoetsen: wanneer en hoe vaak?

Poets elke dag de tanden, het liefst voor het slapengaan. Gebruik daarvoor een speciale kindertandenborstel en speciale peutertandpasta met fluoride. Begin hiermee op het moment dat de eerste tand doorkomt. Neem je kind vanaf de eerste tand ook regelmatig mee naar de tandarts.

Is je kind twee jaar oud? Poets dan twee keer per dag twee minuten de tanden met peutertandpasta met fluoride.

Poets volgens een vaste volgorde

Houd een vaste volgorde aan: de binnen- en buitenkant van de onderkaak, bovenop de kiezen en daarna de binnen- en buitenkant van de bovenkaak en bovenop de kiezen (de 3 B's). Duw niet te hard op de borstel. Dat is niet nodig.

Tips voor het tandenpoetsen

  • Om je peuter alvast aan de tandenborstel te laten wennen, kun je je kind eerst zelf laten poetsen met een klein beetje tandpasta. Poets het daarna zelf nog even na. Dit kan natuurlijk ook andersom. Poets eerst zelf het gebit van je kind grondig en laat het daarna nog even zelf poetsen.
  • Het is leuk om er een spelletje van te maken of om een liedje te zingen waardoor het duidelijk is wanneer je begint en klaar bent met poetsen.
  • Kauwt je kind op de tandenborstel? Gebruik dan twee tandenborstels; een waar je kind mee kan spelen en op kan kauwen en een waarmee (door jou) gepoetst wordt.
  • Je kind kan zelf de tanden poetsen als het dat wil. Poets tot het tiende jaar wel na.

Meer informatie, tips, filmpjes, kleurplaten en een poetsdiploma vind je op de website Trammelantintandenland.nl. Je kunt ook de de Tandenland app downloaden.

Elektrisch poetsen

Als je kind een tandenborstel kan vasthouden, kan het ook leren elektrisch te poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan het poetsen leuker maken. Napoetsen gaat ook makkelijker en beter met de elektrische tandenborstel.

Tegenstribbelende peuter

Tandenpoetsen vinden peuters niet altijd even leuk. Tegenstribbelen komt niet alleen voor bij het tandenpoetsen, maar ook bij het eten of slapen gaan. Dit past bij de ontwikkelingsfase. Belangrijk hierbij is grenzen stellen en voorspelbaarheid door het volgen van een vast ritueel.

Filmpje: Fiona over tanden poetsen

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Tandenpoetsen is belangrijk. Ook voor je peuter. Maar waar moet je op letten en hoe maak je het leuk? Fiona geeft in dit filmpje tips.

Filmpje: Een gezond kindergebit

Bron: TNO
In dit filmpje van TNO krijg je tips en adviezen over de verzorging van het melkgebit van je peuter.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.