Kinderen tussen de 18 maanden en 4 jaar gaan de wereld ontdekken. Ze merken dat ze een individu zijn (een eigen ik hebben) en gaan hun grenzen verkennen. Ze willen steeds meer zelf doen en van alles uitproberen.

Natuurlijk lukt nog niet alles, en dat werkt frustratie en angst in de hand. Hun stemming kan gemakkelijk omslaan en ze kunnen zich nog niet beheersen. Deze fase wordt soms de peuterpuberteit genoemd.

Wat merk je in de peuterpuberteit?

Je zoon wil zelf zijn jas aantrekken, maar krijgt de rits nog niet dicht. Dit frustreert hem enorm. Als je hem wilt helpen, wijst hij dat af. Dit is waarschijnlijk een heel herkenbaar voorbeeld van wat je in de peuterpuberteit kunt meemaken. Vaak komen er heftige emoties bij te pas. Driftbuien komen nogal eens voor in deze periode. Niet zelden zie je dan dat peuters hun adem inhouden, schreeuwen, grommen of op de grond gaan liggen gillen.

Filmpje: Wat doe je als je kind een driftbui heeft?

Bron: Opvoedinformatie Nederland
In deze video legt Fiona uit waarom peuters driftbuien hebben en hoe je daar als ouders mee om kunt gaan.

Wat kun je beter niet doen?

Het is beter om je kind niet te straffen, want dat is een negatieve vorm van aandacht. Je kind kan zich de volgende keer weer zo gaan gedragen om maar weer aandacht te krijgen. Zit je kind midden in een driftbui, dan heeft onderhandelen geen zin. Toegeven aan wat het wil, is ook geen handige oplossing. Daardoor krijgen kinderen in de gaten dat driftig worden loont.

Tips voor een positieve benadering

  • Soms kun je een driftbui voorkomen door je kind op tijd af te leiden.
  • Voor het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van je kind is het heel goed om positief gedrag te belonen. Vertel je dochter bijvoorbeeld dat je het knap vindt dat ze haar eigen schoenen heeft aangetrokken.
  • Het is slim om je lichaamstaal in overeenstemming te brengen met wat je zegt. Als je zegt dat iets niet mag, doe dat dan niet met een lachend gezicht.
  • Als je iets gedaan wilt krijgen van je kind, is het beter om het niet de kans te geven om 'nee' te zeggen. In plaats van te zeggen: 'Trek je broek eens aan,' kun je bijvoorbeeld de keuze geven uit twee dingen: 'Wil je de rode broek of de spijkerbroek aan vandaag?'
  • Peuters vinden het fijn om zo veel mogelijk zelf te doen. Geef je kind die kans, moedig het aan en geef complimentjes. Ook voor mislukte pogingen kun je complimentjes geven. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: 'Je hebt geprobeerd op het potje te plassen. Wat goed van je!'
  • Duidelijk en consequent zijn is voor je peuter heel belangrijk.
  • Na een driftbui kun je samen praten over het ongewenste gedrag.
  • Je kunt je kind even apart zetten om af te koelen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.