Peuters kun je op de fiets vervoeren in een voor- of achterzitje. Houd daarbij wel rekening met de leeftijd en lengte van je kind en let goed op de veiligheid. Schaf een goede, veilige fiets aan die geschikt is voor een fietszitje.

Voorzitje

Een voorzitje kun je gebruiken vanaf het moment dat je peuter kind zelfstandig kan zitten tot een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Let er bij de aanschaf van het fietszitje op dat het aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. Het kan even wennen zijn om met een fietszitje te fietsen. Het is verstandig om van tevoren te oefenen door iets zwaars op het zitje te leggen en daarmee te gaan fietsen.

Achterzitje

Een achterzitje is geschikt voor kinderen tot ongeveer 5 jaar die zelf goed kunnen zitten. Let er wel op dat het fietszitje aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. Een achterzitje wordt op de bagagedrager vastgemaakt. Om te voorkomen dat je kind met de vingers tussen de veren van het zadel komt, kun je een zadelveerbeschermer kopen.

Voetjes tussen de spaken

Het komt regelmatig voor dat een kind met een voetje tussen de spaken komt. Dit kan ernstige verwondingen opleveren. Om dit te voorkomen, kunt u de spaken goed afschermen.

  • Goede spaakafscherming is een scherm van hard plastic dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt bevestigd. Een jasbeschermer is geen voetbeschermer.
  • Probeer het zitje met het kind, en kijk of de voetjes nergens tussen de spaken kunnen komen. Bedenk dat kinderen snel groeien; plaats de spaakafscherming op de groei en controleer regelmatig of hij nog voldoende bescherming biedt.
  • Een kinderzitje met voetriempjes is niet voldoende, de riempjes beschermen niet in alle gevallen tegen spaakbeknelling.

Opletten

Bij zowel een voor- als een achterzitje is het verstandig om erop te letten dat je kind nergens met de handen en voeten tussen kan komen. Daarnaast is het belangrijk dat je kind goed vastzit. Zet je fiets nooit op de standaard als je kind nog in het zitje zit. Het is risico is groot dat de fiets door het gewicht omvalt.

Filmpje: Veilig op de fiets check

Bron: VeiligheidNL
53% van de fietsen van ouders heeft geen veilige spaakafscherming. Bekijk het filmpje van VeiligheidNL en leer waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.