Vanaf het moment dat je kind kan lopen, kun je al beginnen met leren fietsen. Een driewieler is het meest geschikt voor je peuter.

Driewieler

De meeste kinderen leren eerst vooruit te komen op een driewieler door zich met de benen af te zetten tegen de grond. Daarna leren ze om hun voeten op de trappers te zetten en te trappen. Als je kind wat ouder wordt, kun je het een fiets met zijwielen geven.

Loopfiets

Een loopfiets met twee wielen is heel goed voor de ontwikkeling van het evenwicht van je kind. Een kind dat goed kan rijden met een loopfiets, kan vaak al heel jong leren fietsen op een gewone fiets. Je kunt de fase van de fiets met zijwielen dan soms zelfs overslaan.

Een helm en een vlaggetje

Een kinderhoofd is nog heel kwetsbaar. Daarom is het voor de veiligheid verstandig om een fietshelm te kopen voor je kind. Verder is het een goed idee om aan de fiets een vlaggetje vast te maken dat hoog boven de fiets uitsteekt. Zo is je kind beter zichtbaar.

Een gewone fiets

Sommige peuters willen heel graag leren fietsen op een gewone fiets. Het is belangrijk om rustig te beginnen. De meeste kinderen leren pas fietsen als ze op de basisschool zitten.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.