Een koortslip is een symptoom van een van de herpesvirussen, namelijk ‘herpes labialis’. Van het herpesvirus bestaan meerdere varianten. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos.

Rode blaasjes

Een koortslip is meestal een rood, met vocht gevuld blaasje op de lip of vlak erboven. Een koortslip kan pijnlijk zijn en ook behoorlijk jeuken.

Een koortslip is besmettelijk!

Alle varianten van het herpesvirus zijn besmettelijk als de klachten zich voordoen, een koortslip dus ook. Wees daarom extra voorzichtig met het geven van een kus! Wees vooral voorzichtig met zwangere vrouwen want besmetting kan leiden tot complicaties van de zwangerschap.

Wat kun je doen aan een koortslip?

Als je zelf een koortslip hebt, voorkom dan dat je je kind besmet. Knuffelen en zoenen mag pas weer als je huid helemaal genezen is. Dat geldt dus ook voor bezoek! De beste manier om het risico van een herpesbesmetting te verkleinen is je handen extra goed wassen voor je je kind oppakt of aanraakt.

Heb je vaak een koortslip, dan moet je altijd voorzichtig zijn, ook als je geen blaasjes of korstjes hebt. Je draagt het virus dan altijd bij je, en je kunt je kind dus altijd besmetten! Bespreek dit met je huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.

Meer informatie over koortslip

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over koortslip en ook informatie over andere huidaandoeningen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.