Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed. Daar kun je als ouder erg van schrikken. Toch komt het vaker voor.

Hoofdbonken om in slaap te komen

Soms gaan baby's of peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms maken ze er ook een geluid bij. Het is te vergelijken met andere dingen die kinderen helpen om rustig te worden, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen. Meestal doen kinderen zich geen pijn met hoofdbonken om in slaap te komen.

Een slaapritueel kan helpen

Een jong kind heeft vaak een volwassene nodig om kalm te worden. Een slaapritueel kan je kind helpen om rustig te worden, zodat het hoofdbonken niet meer nodig is. Bijvoorbeeld je peuter even knuffelen, samen een boekje lezen, een liedje zingen of naar zachte muziek luisteren.

Tip: ook als je je peuter daarna in bed hebt gelegd, kun je een ritmisch muziekje opzetten waardoor je peuter gemakkelijker in slaap valt.

Als je kind boos is of pijn heeft

Hoofdbonken uit woede is iets anders dan een aparte manier om in slaap te komen.

Als je kind het uit woede doet, kun je het best rustig blijven en voor jezelf nagaan waar die woede vandaan kan komen. Het ene kind kan spanning beter aan dan het andere. Ga dus eerst eens na of er te veel spanningen zijn en wat je daar aan kunt doen.

Soms gaan peuters met oorpijn ook met hun hoofd bonken tegen het nare gevoel van de pijn. Vaak friemelen ze daarbij steeds aan hun oor. Ga dan naar de huisarts.

Maak je je zorgen?

Gaat het hoofdbonken naar jouw idee niet snel genoeg over? Doet je kind zich wel pijn? Ben je bang dat er iets anders is?

Als je je zorgen maakt over het hoofdbonken van je kind, dan kun je altijd contact opnemen met de huisarts, de jeugdarts of het consultatiebureau bij jou in de buurt. Zij kijken naar de specifieke situatie en kunnen advies op maat geven.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.