Het is heel belangrijk dat je kind gezond en gevarieerd eet en dat het gezonde eetgewoonten aanleert. De Schijf van Vijf kan je helpen om de goede producten uit te kiezen voor jouw kind.

Gezonde eetgewoonten

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Eet daarom gevarieerd en met regelmaat. Dit betekent dat het gezin op vaste tijden eet en drinkt en dat je veel verschillende dingen aanbiedt. Het is bijvoorbeeld beter om niet vaker dan vier keer per dag iets tussendoor te geven. Lekkere en gezonde tussendoortjes zijn fruit, een volkorenkoekje, een soepstengel of stukjes komkommer of wortel. Het gebit loopt dan minder risico op gaatjes en je kind heeft minder kans om overgewicht te ontwikkelen.

Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken vol goede producten om uit te kiezen. Als je elke dag genoeg uit elk vak kiest, dan krijgt je kind binnen wat het nodig heeft. Probeer hierbij zoveel mogelijk te variëren.

Volgens de Schijf van Vijf heeft je peuter per dag ongeveer nodig:

  • Volkoren of bruin brood met zachte margarine (2-3 sneetjes).
  • Notenpasta voor op brood (15 gram).
  • Melk(producten) (2-3 bekertjes, 300 ml in totaal).
  • Fruit (1-2 keer, 150 gram in totaal).
  • Aardappels (1-2 stuks/50-100 gram) of rijst/pasta (1-2 opscheplepels/50-100 gram).
  • Groente (1-2 opscheplepels/50-100 gram).
  • Vlees, vis of ei (50 gram) of peulvruchten (0,5 opscheplepel), klaargemaakt in olie of zachte margarine uit een fles.
  • 0,75 tot 1 liter drinken (inclusief 300 ml melkproducten).

Voor jonge kinderen is het belangrijk om voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen. Deze zijn onmisbaar voor de ontwikkeling. Besmeer boterhammen daarom met margarine en geef jonge peuters ook een schepje jus of saus. Geef niet te veel producten met verzadigd vet zoals chips en kaas. Meer informatie over gezonde vetten vind je op Voedingscentrum.nl.

Waarom de Schijf van Vijf?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de producten in de Schijf van Vijf goed zijn voor je lichaam. Deze producten verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Ook blijf je makkelijker op gewicht als je naast de producten uit de Schijf van Vijf niet te veel andere producten eet. Bovendien helpt de Schijf van Vijf om milieuvriendelijker te eten.

Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels. Die producten staan niet in de Schijf van Vijf. Bekijk op Voedingscentrum.nl waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan en wat een gezondere optie is.

Een goed voorbeeld

Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind. Kinderen kijken naar hoe je iets doet, wat je eet en hoeveel je beweegt. Door dit na te doen leren ze hun eet- en beweeggewoonten aan. Geef als ouder dus altijd het goede voorbeeld.

Gezond eten in coronatijd

In coronatijd is het misschien wel extra belangrijk om gezond en veilig te blijven eten. Gezond eten is namelijk goed voor je weerstand. Kijk op Voedingscentrum.nl voor tips en adviezen over gezond en veilig eten in coronatijd.

Filmpje: Gezond leven

Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje geeft Fiona verschillende tips over hoe je gezond leven leuk maakt voor je kind.

Fiona deelt in deze en andere filmpjes handige tips voor vaders en moeders. Benieuwd wie Fiona is? In dit filmpje stelt zij zich voor.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.