Het gehoor is een bijzonder maar ook kwetsbaar zintuig. Daarom is het belangrijk om voor goede gehoorbescherming te zorgen en gehoorschade te voorkomen.

Gevolgen gehoorschade

Harde geluiden, zoals harde muziek kunnen het gehoor voorgoed beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Niet goed kunnen horen en praten belemmert je kind in de omgang met andere kinderen.

Tips om het gehoor van je peuter te beschermen

Met de volgende tips kun je het gehoor van je peuter beschermen:

  • Probeer je kind van jongs af aan te leren om het geluid van bijvoorbeeld de tablet of tv niet te hard te zetten, omdat dit niet goed is voor de oren.
  • Als je je peuter meeneemt naar een festival of ander evenement met versterkte muziek, zorg dan voor oorkappen. En houd ruime afstand tot de geluidsboxen.
  • Let er bij de aanschaf van speelgoed op of er hard geluid uit komt. Kleine kinderen zijn snel geneigd om speelgoed waar geluid uit komt (bijvoorbeeld in de vorm van een telefoon) tegen hun oor te houden. Je kunt het geluid ook wat dempen door dit deel(s) af te plakken.

Een hoortest

Als je vermoedt dat je kind een gehoorprobleem heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan of contact op te nemen met de jeugdgezondheidszorg. De arts kan in de oren kijken en je kind op basis van zijn klachten verwijzen naar een audiologisch centrum of de kno-arts. Die beschikken over uitgebreide methoden om het gehoor van je kind te testen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.