Peuters zijn heel druk met hun ontwikkeling. Je kind wil steeds meer zelf doen en bepalen. Maar dat lukt of mag niet altijd. Ook kan je kind zijn gevoelens nog niet goed uiten door te praten. De frustratie over iets wat je kind nog niet lukt of mag kan zich uiten in boos, brutaal en opstandig gedrag.

Het hoort bij de peuterpuberteit

Boos of brutaal en opstandig gedrag horen bij de zogenaamde peuterpuberteit. Dit is normaal. Alle peuters zijn wel eens boos of opstandig. Bijvoorbeeld door te schreeuwen, schelden of brutaal te worden. Naast de gewone opvoedingsvaardigheden zijn er verschillende tips om boos en opstandig gedrag te voorkomen.

Hoe ga je ermee om?

Is je kind lastig of brutaal? Lijkt het of je kind ieder moment in boosheid uit kan barsten? Stop met waar je mee bezig bent en zeg wat je kind moet doen. Vertel je kind welk gedrag moet stoppen, en wat je kind wèl moet doen. Bijvoorbeeld: 'Sara, stop nu met brutaal zijn. Je kunt het vragen als je iets wilt hebben.'

  • Is je kind heel boos of opstandig? Bijvoorbeeld over iets wat niet mag? Negeer hem dan. Doe alsof je het boze en opstandige gedrag niet ziet en hoort. Geef pas aandacht als de bui over is. Geef een complimentje zodra je kind zich goed gedraagt, maar blijf er niet te lang bij stil staan.
  • Je kunt een boze bui alleen negeren als je dit kunt volhouden tot de bui over is. Als je weet dat dit je niet lukt, kan je je kind even op een stoel te zetten in de ruimte waar je kind op dat moment is, of je kind 5 minuten apart zetten op een andere, saaie plek.
  • Ga niet in discussie met je kind.
  • Geef niet toe, want dan beloon je hem voor zijn gedrag en dan gaat hij het vaker doen.
  • Word niet kwaad op je kind en straf je kind niet. Peuters moeten leren om hun gevoelens op een normale manier te uiten.

Filmpje: Wat doe je als je kind een driftbui heeft?

Bron: Opvoedinformatie Nederland
In deze video legt Fiona uit waarom peuters driftbuien hebben en hoe je daar als ouders mee om kunt gaan.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Zorg dat je kind niet in situaties terechtkomt waarin je kind steeds 'nee' te horen krijgt. Zet dingen weg. Je hoeft dan niet steeds 'nee' te zeggen.
  • Zorg dat je kind wat te doen heeft.
  • Leer je kind enkele, duidelijke regels. Leg ook uit waarom iets niet mag of kan. Je peuter gaat dit dan begrijpen.
  • Gebruik zoveel mogelijk vaste tijden om te eten. Ook een vast slaapritueel geeft je kind duidelijkheid.
  • Vertel je (oudere) peuter wat je doet en wat er gaat gebeuren. Je kind weet dan wat het kan verwachten.
  • Verwacht niet te veel van je kind. Hij kan nu bijvoorbeeld nog niet aan tafel blijven zitten.
  • Let op als je kind zich goed gedraagt en geef dan een complimentje. Zeg hierbij tegen je kind wat je kind goed doet.
  • Denk eerst na voor je 'ja' of 'nee' zegt en blijf dan bij je besluit.

Het zal niet altijd lukken om boos en opstandig gedrag te voorkomen. Het ene kind heeft dat meer dan het andere kind. Dit heeft met temperament te maken.

Spanningen in coronatijd

In deze coronatijd lopen de spanningen in huis soms sneller op. Lees op NJi.nl hoe je deze spanningen kunt voorkomen en oplossen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.