Voor peuters is bewegen leuk en gezond. Je kind kan lekker zijn energie kwijt en leert ook nog eens veel nieuwe bewegingen. Zo vinden peuters het heerlijk om te klimmen en te klauteren.

Goed voor de ontwikkeling

Spelen en bewegen is ook goed voor de taalontwikkeling. Je kind leert begrippen als onder, boven, snel en langzaam.

En wat dacht je van de sociale ontwikkeling? Bijvoorbeeld dingen ondernemen in kleine of grote groepen, delen, winnen en verliezen. Zo er zijn nog meer voordelen voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kind. Je peuter leert spelenderwijs dat bewegen gezond is.

Geef je kind de ruimte

Als ouder speel je een belangrijke rol bij het stimuleren en begeleiden van je kind om te bewegen. Binnen en buiten. Geef je peuter daarom volop de tijd en de ruimte om te bewegen, te ontdekken en zich te ontwikkelen.

Tips om je peuter meer te laten bewegen

  • Ga je met je peuter in de buggy boodschappen doen? Laat je kind dan ook stukjes zelf lopen of zelf de buggy duwen. Kom je bij een drukke straat? Leer je peuter om jou dan een hand te geven. Zo kan hij op een veilige manier toch zelf lopen.
  • Je peuter is avontuurlijk ingesteld en wil graag dingen uitproberen. Klimmen en klauteren horen daarbij. Af en toe een misstap is heus niet erg. Je kind leert daardoor te vallen en weer op te staan. Het is wel goed om in de buurt te blijven, zodat je kunt ingrijpen als het verkeerd dreigt te gaan.
  • Zorg voor uitdagend speelgoed dat aansluit bij de belevingswereld van je peuter. Bijvoorbeeld een mooie gekleurde zachte bal waar je kind in de woonkamer achteraan kan lopen. Ook is je kind nu dol op fietsen (met zijwieltjes), een step of een loopauto. Laat je kind lekker oefenen en stimuleer het door te gaan, ook als het even tegenzit.

Vergeet ook niet om zelf het gezonde voorbeeld te geven. Kijk voor meer tips ook eens op de website Allesoversport.nl

Bewegen in coronatijd

In deze coronatijd kan het extra lastig zijn om je kind voldoende te laten bewegen. Op Allesoversport.nl vind je beweegtips voor thuis.

Filmpje: Fiona over bewegen bij peuters

Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje legt Fiona uit waarom het belangrijk is dat peuters voldoende bewegen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je peuter meer gaat bewegen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.