Voor kinderen is het fijn om de dag rustig af te sluiten. Dat geeft duidelijkheid. Help je kind door een vaste volgorde te gebruiken. Bijvoorbeeld uitkleden, wassen, tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Je kind weet dan wanneer het moet gaan slapen. Zo wordt het slaapritueel een vast onderdeel van het dag- en nachtritme van je kind. Zorg ervoor dat het slaapritueel ongeveer 20 tot 30 minuten duurt. Zorg er ook voor dat je dit met volle aandacht doet. Doe dus geen andere activiteiten tussendoor.

Verhaaltje voor het slapengaan

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. Kleine kinderen kun je steeds opnieuw hetzelfde boekje voorlezen. Houd je wel aan de slaaptijd. Als het slaaptijd is, zorg er dan voor dat er geen afleiding meer is, zodat je kind de kans krijgt om te gaan slapen.

In bed blijven

Wanneer je wilt dat je peuter in bed blijft, kun je dat het beste als volgt aanpakken:

Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrek je of je gaat in een hoek van de kamer zitten (uit het zicht). Peuters vragen op dat moment nog wel eens opnieuw om aandacht. Bijvoorbeeld door allerlei vragen te stellen, te zeuren of grapjes te maken. Vertel dat het de volgende dag weer tijd is voor alle vragen en grapjes en zeg opnieuw welterusten. Zorg dat je kind in bed blijft tot de volgende morgen. Haal het niet uit bed. Als er iets is, troost je kind dan in bed. Geef de volgende dag een compliment als je kind de hele nacht lekker geslapen heeft.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.