Van een vechtscheiding heeft een kind nog veel meer last dan van een echtscheiding waar de ouders redelijk goed contact hebben.

Gevolgen vechtscheiding op kinderen

De ruzies tussen ouders kunnen zo heftig zijn en lang duren, dat het voor kinderen ernstige gevolgen kan hebben. Ze voelen zich bijvoorbeeld gedwongen om partij te kiezen voor een van de ouders. Of ze willen de andere ouder niet meer zien. Of ze gaan zich juist als ouder gedragen naar een of beide ouders.

Als ouders veel ruzie maken, zijn de gevolgen van een scheiding voor het kind ernstiger. Een goede band met beide ouders vermindert de kans op problemen na scheiding. Het is dus belangrijk dat je kind goed contact heeft met beide ouders.

Gevolgen vechtscheiding langere termijn

Tijdens een vechtscheiding bestaat de kans dat een kind huiselijk geweld meemaakt of zelfs zelf mishandeld wordt. Beide zijn heel schadelijk voor kinderen. Een heel jong kind loopt door een vechtscheiding kans op hechtingsproblemen. Van al die problemen kunnen ze lang last blijven houden. Ook als ze volwassen zijn.

Wat kun je als ouder doen?

  • Maak geen ruzie waar je kind bij is.
  • Zorg dat je er bent voor je kind, bescherm het door liefde en aandacht te geven.
  • Zeg vaak dat de scheiding niet de schuld van je kind is.
  • Praat niet negatief over de andere ouder.
  • Geef je kind het gevoel dat het van beide ouders mag houden.
  • Dwing je kind niet om partij te kiezen voor jou.
  • Stimuleer het contact met de andere ouder.
  • Maak gezamenlijke afspraken met de andere ouder.

Praten over je scheiding

Als je in een vechtscheiding bent beland, praat dan met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Vaak willen meer mensen helpen dan je denkt.

Zoek hulp voor jezelf en je kinderen

Praat ook met de huisarts of de jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen jou en je kinderen eventueel doorverwijzen naar hulp. Je kunt ook zelf hulp zoeken voor het leren beheersen van ruzies en het verbeteren van de omgang met elkaar. Bijvoorbeeld door mediation of individuele begeleiding. Of programma's als:

Je kunt ook bellen met Veilig Thuis: 0800-2000. Zij staan dag en nacht klaar om je vragen te beantwoorden. Samen bekijken jullie welke hulp nodig is. Dit kan ook anoniem.

Wat kun je als omstander doen?

Praat met de ouders en kinderen. Vraag eventueel hulp van andere bekenden, vrienden of familie van het gezin. Door hen te steunen, help je de ouders en kinderen. Kijk voor tips op Veiligthuis.nl. Je kunt hen ook 24 uur per dag gratis bellen voor advies op 0800-2000.

Omgangsregeling in coronatijd

In coronatijd kan het door de maatregelen nog lastiger zijn om goede afspraken te maken met je ex-partner. Kijk op NJi.nl voor informatie en tips.

Filmpje: Overdracht van het kind

Bron: Villa Pinedo
Met dit filmpje laat Villa Pinedo zien hoe het voelt om als kind tussen twee ouders te staan.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.