Als ouder heb je het druk met zorgen voor je kind, huishouden, werken en familiebezoekjes. Soms kun je heel erg verlangen naar een moment dat je helemaal niets hoeft.

Let op je eigen behoeften

Als je kinderen hebt, is plannen en organiseren soms lastig. Ook maak je je geregeld zorgen. Dit is niet vreemd, want je hele leven is veranderd en ouderschap vraagt een hoop van je. Het helpt om je gevoelens te delen. Praat bijvoorbeeld met je partner over hoe jullie de taken kunnen verdelen zodat jullie toekomen aan tijd voor jezelf en voor elkaar. Een avondje samen, een middag met een boek of met vrienden heb je soms nodig om jezelf op te laden.

Kind én ouder ontwikkelen

Als je kind peuter is, kun je het vaak nog drukker krijgen. Dit komt omdat je naast het plannen en organiseren van zorg, werk en andere activiteiten, ook te maken krijgt met bijvoorbeeld driftbuien van je kind, bijbehorende onzekerheid en vermoeidheid. Hierdoor houd je minder tijd voor jezelf over.

Als je kind op school zit, krijg je vaak wat meer tijd. Wel geven veel ouders aan dat het in deze periode moeilijk is om leuke dingen met het gezin te plannen, omdat kinderen steeds meer hun eigen leven krijgen. Leren loslaten komt centraal te staan.

Een ontspannen ouder

Veel ouders geven aan het moeilijk te vinden om tijd voor zichzelf te claimen. Ze geven de zorg voor hun kinderen niet altijd even makkelijk uit handen en willen zo weinig mogelijk van hun kind missen. Toch helpt het als je tijd voor jezelf neemt; je gaat jezelf beter voelen en voor je kind is het fijn als het ontspannen ouders heeft.

Tips voor tijd voor jezelf

  • Je bent een vader of moeder, maar daarnaast ook een eigen persoon. Het is belangrijk soms na te denken over wat jíj wilt.
  • Praat met vrienden, familie of je partner over waar jij behoefte aan hebt. Je ziet dan dat meer ouders daar behoefte aan hebben.
  • Vrienden of familie vinden het vaak leuk om af en toe op te passen. Maak hier gebruik van als je hier behoefte aan hebt. Voel je hier niet schuldig over.
  • Als je een partner hebt, kan je afspreken dat één van jullie op een bepaalde avond thuis is, zodat de ander iets voor zichzelf kan doen.
  • Tijd voor jezelf creëer je ook door taken, zoals het huishouden of de zorg voor jullie kind, te verdelen of soms uit handen te geven.

Filmpje: Ouderschap

Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje praat Fiona met ouders over het ouderschap en vraagt zij verschillende ouders hoe zij tijd voor zichzelf maken.

Fiona deelt in deze en andere filmpjes handige tips voor vaders en moeders. Benieuwd wie Fiona is? In dit filmpje stelt zij zich voor.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.