Je wilt als ouder het beste voor je kind maar als je psychische of verslavingsproblemen hebt, valt opvoeden soms niet mee.

Ouders met psychische problemen of een verslaving

Voor een kind is het niet gemakkelijk om op te groeien met een ouder die psychische problemen heeft of verslaafd is. Het is bekend dat kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen zelf ook vaak problemen krijgen zoals gedragsproblemen en psychische problemen. Het goede nieuws is dat je daar als ouder iets aan kunt doen.

Zo is er een cursus om de beste ouder te zijn die je kunt zijn, ondanks je eigen kwetsbaarheden. En er zijn vriendengroepen voor je kind waarin ze leren hierover te praten en samen leuke dingen doen.

Volg een online opvoedcursus

Als je zelf last hebt van een psychisch probleem of een verslaving, of als je partner daar last van heeft, is het mogelijk een online opvoedcursus te volgen via KopOpOuders.nl. Daar kun je ook informatie en advies krijgen en met andere ouders praten op het forum. Of zoek hulp via de huisarts of de jeugdgezondheidszorg.

Lotgenoten voor kinderen en jongeren

Je kind kan ook naar een eigen KOPP- of KVO-groep. Dit zijn groepen van kinderen die ouders hebben met psychische of verslavingsproblemen. Er zijn groepen voor iedere leeftijdscategorie.

Tijdens de bijeenkomsten ontmoeten kinderen elkaar en kunnen ze hun ervaringen delen. Zo leren ze de situatie beter te begrijpen. Ook is er natuurlijk aandacht voor hoe je moet omgaan met problemen, die ontstaan zijn door de situatie thuis. Vraag je huisarts of de jeugdgezondheidszorg naar informatie over een groep bij jou in de buurt. Op Youtube.com vind je introductiefilmpjes om een indruk te krijgen van een groep.

Meer lezen?

Kijk voor meer informatie op Koppkvo.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.