Als een ouder of een kind overlijdt, is dat natuurlijk heel ingrijpend. Voor jezelf als ouder of partner, maar zeker ook voor je kind. Alles verandert. Je kind heeft jou dan hard nodig, terwijl je zelf ook heel veel verdriet hebt.
Invloed van overlijden op partner
Als ouder kan je heen en weer geslingerd worden tussen verdriet en het gevoel verder te moeten. Soms lukt het door verdriet niet om voldoende aandacht te geven aan de (andere) kinderen. Sommige ouders worden te toegeeflijk, overbezorgd of overbeschermend.
Invloed van overlijden op kinderen
Je kind kan zijn vader, moeder, broer of zus erg missen. Maar er verandert veel meer. Er vallen allerlei vertrouwdheden weg binnen het gezin. Of je kind krijgt minder aandacht. Of andere gezinsleden hebben veel verdriet en gedragen zich anders. Ook het dagelijks leven kan er anders uit gaan zien. Er komen misschien opeens veel meer mensen over de vloer. Of juist niet meer.
Rouw van kinderen bij overlijden
Kinderen rouwen niet altijd zichtbaar. Het verschilt ook per levensfase. Peuters en basisschoolkinderen rouwen op een andere manier dan pubers. Wees er voor je kind, maar forceer niets. Laat weten dat het bij jou terecht kan. Houdt ook in de gaten dat je kind leuke en vertrouwde dingen blijft doen zoals het gewend was. Het geeft kinderen houvast als het gewone leven zoveel mogelijk doorgaat.
Hoe ga je om met je eigen rouw?
Het is goed om open te zijn over je eigen gevoelens. Probeer je gevoel te verwoorden passend bij de leeftijd van je kind. Je mag je eigen verdriet laten zien en dus ook huilen. Leg je kind uit waarom je huilt. Geef als je kind dat al kan begrijpen aan dat dit verdriet tijdelijk is en dat de ergste pijn overgaat. Probeer te voorkomen dat je kind het gevoel krijgt dat je de situatie niet aankunt. Daar worden kinderen soms angstig van. Let erop dat je kinderen jouw zorgen niet overnemen.
Zoek steun voor jezelf en je kind
Het hangt een beetje van je eigen situatie af in hoeverre je er voor je kind kunt zijn. Als je zelf overmand wordt door verdriet en zorgen hebt over allerlei praktische en financiële zaken, is het moeilijker je kind genoeg aandacht en steun te geven. Zoek dan steun voor jezelf en voor je kind. Geef aan waar je behoefte aan hebt en vraag mensen jou te helpen en je kind te ondersteunen. Denk aan grootouders, vrienden, een mentor of leerkracht op school en buren.
COVID-19
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.