Het is soms lastig om je opleiding te combineren met de zorg en de verantwoordelijkheid voor je gezin. Hoeveel tijd heb je voor je studie? Hoe betaal je je studie? Houden ze op school of de universiteit rekening met je situatie?

Opleiding combineren met kinderen

Soms is het lastig de zorg voor je kind te combineren met je studie. Scholen bieden meestal een aangepast programma zoals een deeltijdstudie of een avondstudie. Het is ook verstandig om goed uit te zoeken welke regelingen en voorzieningen van toepassing zijn, zoals voor kinderopvang en eventueel kinderopvangtoeslag. Meer informatie en tips over studeren met een kind vind je op Studerendemoeders.nl.

Studeren voor je 30ste

Ben je nog geen 30 en wil je een opleiding volgen aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), een hogeschool (hbo) of universiteit (wo)? Dan kun je studiefinanciering aanvragen tot en met de maand dat je 30 wordt. Kijk op DUO.nl om te zien hoe studiefinanciering voor jouw situatie in elkaar zit.

De studiefinanciering is echter niet altijd genoeg om je studie en je levensonderhoud van te betalen.

Studeren na je 30ste

Als je een andere opleiding volgt dan mbo, hbo of universiteit, of als je 30 jaar of ouder bent, heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel gebruikmaken van het collegegeldkrediet. Kijk op DUO.nl om te zien hoe studiefinanciering voor jouw situatie in elkaar zit.

Belastingaftrek studiekosten

Als je geen recht hebt op studiefinanciering kom je in aanmerking voor belastingaftrek studiekosten. Dit geldt ook wanneer je in deeltijd studeert (wel of niet naast een baan). Niet alle studiekosten zijn aftrekbaar. Kijk voor de precieze voorwaarden op Belastingdienst.nl.

Studeren met een uitkering?

Wil je gaan studeren terwijl je een uitkering hebt? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een opleiding volgen zonder dat dit gevolgen heeft voor je uitkering. Bespreek dan je wensen met het UWV of kijk op Werk.nl voor je mogelijkheden.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.