Bij het omgaan met alle emoties is het vooral heel belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Rouwarbeid is intensief en het is belangrijk dat je daarnaast ook genoeg hersteltijd hebt en voldoende tijd om te ontspannen. Met alle zorg en verantwoordelijkheid die er op je schouders rust, is dit lang niet altijd makkelijk. Juist daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden.

Jij bent belangrijk

Je bent druk met het zorgen voor en de zorgen over je kind, en er kunnen ook andere kinderen in het gezin zijn die je aandacht vragen. Toch is het goed om jezelf niet te vergeten. Het is belangrijk dat jij er als mens positief in kunt blijven staan. Daarbij: als jij overbelast raakt, lukt het ook niet meer goed om voor je kind(eren) te zorgen.

Kleine momenten helpen ook

Met alle zorg binnen jullie gezin, lukt het nu misschien niet om je hobby’s vol te houden. Kleine momenten van ontspanning kunnen dan ook al heel waardevol zijn. Denk aan het lezen van een tijdschrift of een krant, met een kop koffie of thee erbij. Zelfs een moment waarop je in alle rust de boodschappen kunt doen, kan ontspanning geven.

Gun het jezelf en de ander

Het kan heel moeilijk zijn om een ander te vragen om bij jullie op te komen passen, omdat jij iets voor jezelf wilt doen. Zeker als je omgeving ook al op allerlei manieren ondersteunt bij de zorg voor jullie kind(eren). Ook wanneer je een partner hebt, kan het zelfs lastig zijn om hem of haar hierbij om steun te vragen. De ander heeft tenslotte net zo goed behoefte aan ontspanning.

Toch is het belangrijk om het jezelf en de ander te gunnen. Kies een of twee dingen die voor jou belangrijk zijn. Kijk wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen en vraag anderen om je hierbij te helpen. Wanneer je een partner hebt, kun je hem of haar stimuleren om hetzelfde te doen. Anderen vinden het vaak juist fijn om je te helpen en ook als dat niet zo is: ‘nee’ zeggen kan altijd!

Stress-signalen

Met alle zorg is het vooral belangrijk dat er ook lege tijd momenten zijn en je voldoende slaapt. Voor sommige ouders helpt mindfulness of meditatie. Wanneer je kind slecht slaapt, kun je misschien met je partner of je omgeving slaapdiensten verdelen. Krijg je klachten door de stress, de slapeloosheid en vermoeidheid? Dan is het goed de huisarts om hulp te vragen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.