Wanneer aan ouders gevraagd wordt aan wie ze het liefste hulp en advies vragen, antwoordt het merendeel: aan familie en bekenden. Familie en bekenden staan dichtbij je, wonen soms bij je in de buurt of zijn makkelijk te bereiken. Bovendien kennen ze je vaak al een langere tijd en weten ze welke steun wel of niet bij jou past. Op de momenten dat je er even helemaal doorheen zit, kunnen zij je een hart onder de riem steken.

Praktische steun

Mensen uit je omgeving kunnen ook helpen met praktische dingen. Denk bijvoorbeeld aan een keertje voor jullie koken, boodschappen halen, of op internet opzoeken waar een aangepast vakantiehuisje te vinden is. Soms kunnen familie of bekenden ook helpen bij het oppassen op je zorgintensieve kind, of juist op broers en zussen.

Hulp vragen kan lastig zijn

Het kan lastig zijn om hulp aan de mensen om je heen te vragen. Bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat anderen je zielig vinden. Of omdat je anderen er niet mee wilt lastigvallen. Ondertussen kan het zijn dat anderen zich niet willen opdringen en niet durven te vragen wat je nodig hebt.

Het helpt om je vraag zo duidelijk mogelijk te stellen. Zo weet de ander wat er van hem of haar wordt verwacht. Probeer niet teveel voor de ander te denken. Denk dus niet van te voren al dat iemand daar vást geen tijd voor heeft. Wanneer je met elkaar afspreekt dat 'nee' zeggen altijd mag, wordt het ook makkelijker om hulp te vragen.

Hulp bij het regelen

Jammer genoeg kan het regelen van de hulp door familie en bekenden soms ingewikkeld zijn en veel moeite kosten. Er zijn professionals die kunnen helpen om uit te zoeken hoe je dat het beste kan regelen. Je kan daarvoor terecht bij cliëntondersteuners voor sociale netwerk versterking. Maar bijvoorbeeld ook bij de Eigen Kracht Centrales of Integralevroeghulp.nl.

Luister naar je eigen gevoel

Het advies van de mensen om je heen kan erg tegenstrijdig zijn of past misschien helemaal niet bij jou. Dit komt omdat iedereen andere ervaringen en meningen heeft. Het is belangrijk om altijd naar je eigen gevoel te blijven luisteren. De kennis van een professional kan natuurlijk ook een goede aanvulling zijn.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.