Elektriciteit is gevaarlijk zijn. Kleine kinderen begrijpen niet dat uit stopcontacten elektriciteit komt en dat elektriciteitssnoeren gevaarlijk zijn. Verklein het risico op ongelukken.

Veiligheidsmaatregelen elektriciteit

Plaats kindveilige wandcontactdozen (of laat dit doen) of beveilig bestaande stopcontacten met een afdekplaatje. Elektriciteitssnoeren kun je het best zo veel mogelijk wegwerken, bijvoorbeeld achter een plint. Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning, bepaal je zelf waar je de stopcontacten laat plaatsen.

Wat doe je als je kind een elektriciteitsschok krijgt?

  • Schakel eerst de stroom uit door de stekker uit het stopcontact te trekken of door de hoofdschakelaar om te draaien.
  • Als je kind bewusteloos is en niet meer ademt, bel dan meteen 112 en geef mond-op-mondbeademing. Of laat iemand anders dat doen.
  • Als je kind niet bewusteloos is geraakt, ga dan naar de huisarts.

Knutselen met elektronica

Jongeren zien soms de gevaren niet in van slechte bedrading of oude elektrische apparaten. Het is natuurlijk ook leuk om te knutselen met lampjes of oude radio’s, maar dan is het wel verstandig om ze te wijzen op de gevaren van elektriciteit.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.