Soms kun je het zoeken naar een diagnose overslaan, omdat het direct duidelijk is wat er met jouw kind aan de hand is. Of duurt het zoeken van een diagnose kort, omdat de beperking, stoornis of ziekte van je kind vaak voorkomt. Veel vaker duurt het juist heel lang voordat precies duidelijk wordt wat er met jouw kind aan de hand is. Bij een aantal kinderen kom je dit zelfs helemaal nooit te weten.

Bewaak je rust

Zolang je nog geen diagnose hebt, kan het een onrustige tijd voor je zijn. Je blijft het internet afspeuren en je kijkt bij elk nieuwsbericht over een nieuwe beperking, stoornis of ziekte, of dit over jouw kind gaat. Ook mensen om je heen kunnen allerlei goedbedoelde tips hebben over wat er met jouw kind aan de hand is. Dat is logisch, maar het (na)zoeken van tips en informatie zorgt ook voor onrust.

Blijf in het hier en nu

Tijdens het zoeken naar een diagnose kan het voelen alsof je leven in een soort wachtstand staat. Je wilt misschien eerst duidelijkheid over wat er met je kind aan de hand is, voor je weer verder kunt gaan met andere dingen. Maar zeker als de zoektocht lang duurt: ook zonder diagnose gaat het leven door. Probeer ondanks alles te blijven genieten van de leuke dingen.

Soms lukt het niet

Soms lukt het niet om een diagnose te vinden. Omdat de beperking, ziekte of stoornis van je kind heel erg zeldzaam is. Soms zelfs zo zeldzaam dat er nog geen diagnose voor bestaat. Dit kan voor jullie gezin en de mensen er omheen heel moeilijk zijn. Het kan voelen als een zoektocht die maar niet afkomt. Hoe moeilijk ook: uiteindelijk is een diagnose ook niet alles. Er zijn verschillende organisaties waar alle ouders van zorgintensieve kinderen terecht kunnen, ook als je kind geen diagnose heeft. Denk bijvoorbeeld aan Integralevroeghulp.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.