Kinderen kunnen veel last hebben van een slechte relatie en ruzies tussen ouders. Zeker als ze het langere tijd meemaken. Als jullie besluiten bij elkaar te blijven voor de kinderen, is het belangrijk aan je relatie te werken.

Samen werken aan je relatie

Je kunt samen zelf aan je relatie werken, maar ook met hulp zoals relatietherapie. Praat hierover met je huisarts. Ook als je zelf met problemen zit, heeft dit invloed op je relatie. Je huisarts kan je doorverwijzen naar hulp die bij jou past.

Verschillende opvoedstijlen

Als jij je kinderen anders wilt opvoeden dan je partner en jullie kunnen het niet eens worden, vraag dan hulp van de jeugdgezondheidszorg. Zij weten welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn.

Bescherm je kind

Voor ouders die ondanks relatieproblemen bij elkaar blijven, zijn dezelfde dingen belangrijk als voor ouders die gaan scheiden.

  • Bescherm je kind door liefde en aandacht te geven.
  • Maak geen ruzie waar je kind bij is.
  • Praat niet negatief over de andere ouder.
  • Geef je kind het gevoel dat het van jullie allebei mag houden.
  • Vertel je kind dat het niet de schuld is van jullie situatie.
  • Ga je kind niet verwennen uit schuldgevoel over de situatie.

Veilig thuis

Als er door de relatieproblemen sprake is van geweld tussen jullie als ouders of tegen je kind, neem dan contact op met Veilig thuis: 0800-2000. Dat kan anoniem. Je kunt je hart luchten en samen bekijken welke hulp nodig is.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.