Aanranding en verkrachting zijn ernstige vormen van seksueel misbruik. Seksueel misbruik is een zedendelict en strafbaar.

Wat is aanranding?

Aanranding is iemand met geweld of bedreiging dwingen tot het doen of laten gebeuren van seksuele handelingen aan de buitenkant van het lichaam. Meestal gaat het om het ongewenst aanraken of laten aanraken van de geslachtsdelen. Ook zoenen onder dwang is aanranding.

Wat is verkrachting?

Verkrachting is iemand met geweld of bedreiging dwingen tot het doen of laten gebeuren van seksuele handelingen aan de binnenkant van het lichaam. Bijvoorbeeld het ongewenst binnendringen van de vagina, anus of mond met een penis, vingers of een voorwerp.

Wat is ontucht?

Als een volwassene seks heeft met iemand jonger dan 16 jaar, noemen we dat ontucht. Ook wanneer een jongere vrijwillig seks heeft met een volwassene is het ontucht.

Let op de signalen van seksueel misbruik

Aanranding en verkrachting zijn vormen van seksueel misbruik. Als je denkt dat jouw kind misbruikt is, let dan op de signalen. Ga bij jezelf na waarom je dit vermoeden hebt. Wat valt je op aan je kind? Wanneer kreeg je dat gevoel?

Zoek hulp voor je kind

Je kind kan klachten krijgen zoals slapeloosheid, depressie, angstaanvallen en ernstige schuldgevoelens. Dan is psychische hulp aan te raden. De huisarts verwijst je kind dan door naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd-GGZ).

Je kunt ook contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Zij onderzoeken je kind en bieden hulp. Kijk op Centrumseksueelgeweld.nl voor een locatie bij jou in de buurt.

Zoek hulp voor jezelf

Als je kind verkracht of aangerand is, schrik je natuurlijk en gaat er van alles door je heen. Belast je kind niet met je eigen emoties, maar vraag advies over hoe je hier als ouder mee omgaat. Praat erover met de huisarts of met Veilig Thuis: 0800-2000.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.