Als de zwangerschap niet spontaan ontstaat, biedt de medische wetenschap verschillende mogelijkheden om de natuur een handje te helpen.

Insemineren

Kunstmatige inseminatie (KI) houdt in dat het sperma met een spuitje tot voor de baarmoedermond gebracht wordt. Dat kan een zaadcel van de eigen partner zijn. Dit noemen we KIE. KIE staat voor kunstmatige inseminatie met eigen zaad. Als het nodig is, kan het zaad eerst nog verbeterd worden door alleen de ‘snelle zaadcellen’ eruit te pikken en die in de baarmoederholte te spuiten. Dit heet IUI (intra-uteriene inseminatie).

Inseminatie met donorzaad

Een van de mogelijkheden bij inseminatie is het laten inspuiten van zaad van een donor. Dat noemen we KID. KID staat voor kunstmatige inseminatie met donorzaad. De regels rondom het donorschap zijn veranderd: het mag niet meer anoniem. Hierdoor willen minder mannen zaaddonor zijn. Gevoelsmatig is het natuurlijk ook een hele grote stap om te besluiten tot inseminatie met zaad van een donor. Doe dit daarom nooit overhaast en praat er samen heel goed en eerlijk over.

Alleenstaande vrouwen en lesbische stellen

Ook alleenstaande vrouwen en lesbische stellen kunnen dankzij KID hun kinderwens in vervulling laten gaan. Omdat er niet veel donorzaad beschikbaar is, hanteren sommige ziekenhuizen het beleid dat ze voorrang geven aan stellen die om medische redenen donorzaad nodig hebben. Dit geldt niet overal. Je kunt bellen met klinieken en vragen wat hun regels hierin zijn.

Meer informatie over vruchtbaarheidsproblemen

Er is een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen: Freya. Zij hebben veel ervaring met vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo weten ze veel over de emoties die daarbij komen kijken. Ook houden ze een overzicht bij van wachtlijsten voor de diverse behandelingen in ziekenhuizen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.