Jongeren bepalen zelf met wie ze vriendschap willen sluiten. Ze leren hun vrienden bijvoorbeeld kennen op school, op het werk, in het buurthuis, bij het jeugdhonk of op de sportvereniging.

Nieuwe vrienden

Nu je kind het diploma van de middelbare school op zak heeft, komt het in een andere omgeving terecht. Je zoon of dochter gaat studeren op het middelbaar of hoger beroepsonderwijs of op de universiteit, of werken, en misschien ook op zichzelf wonen. Dit is hoe dan ook een fase met grote veranderingen, waarin jongeren nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vriendschappen gaan sluiten. Dat is aan de ene kant leuk en spannend, maar het vraagt ook nogal wat aanpassing en inspanning.

Investeren

Het kan even duren voordat je kind nieuwe vrienden heeft gemaakt. In een vriendschap moet je tenslotte investeren. Het kost tijd en energie om elkaar goed te leren kennen. Na verloop van tijd kun je erachter komen dat zo’n vriend toch niet zo leuk is, of juist mooie eigenschappen ontdekken. Het gaat erom dat je kind eerst vriendschap moet geven om het terug te kunnen krijgen.

Vriendschap beëindigen

Behalve vrienden maken, kan je kind ook vriendschappen beëindigen, bijvoorbeeld wanneer je uit elkaar groeit of wanneer een vriendschap tegenvalt. Je kind kan ook zelf aan de kant worden gezet. Jongeren kunnen zich behoorlijk afgewezen voelen als hun beste vriend of vriendin ineens niet meer met hen optrekt maar met iemand anders.

Buitenbeentje

Sommige jongeren willen wel graag nieuwe vrienden maken, maar hebben daar veel moeite mee. De oorzaak kan liggen in bepaalde gedragsproblemen waardoor je niet zo makkelijk contact kunt leggen, zoals autisme of ADHD, maar ze kunnen ook gewoon heel verlegen zijn. Een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteitscursus kan dan helpen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.