In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap ongepland. Je kind is nog jong en zit misschien nog op school. Nu al een kind krijgen en opvoeden is niet niks. Daarom is het goed om samen de mogelijkheden te bespreken.

Zwangerschapstest

Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is, doe dan eerst een zwangerschapstest. Deze test kan ze het best twee keer doen om zeker te zijn van de uitslag.

Zwanger

Hoe moeilijk het ook is en wat er ook allemaal door je heen gaat, je dochter heeft je steun nodig. Ze weet misschien nog niet goed wat haar mogelijkheden zijn. Daarom kun je haar het best zo goed mogelijk informeren. Ze kan haar kind zelf opvoeden of afstaan. Of kiezen voor abortus.

Probeer geen druk op haar te leggen. Ze zal uiteindelijk een keuze moeten maken waar ze zich zelf goed bij voelt.

Zelf opvoeden

Je dochter kan twijfelen of ze het wel aankan om een kind op te voeden. Misschien is ze nog erg jong. In sommige gevallen wil de vader betrokken zijn, maar het kan ook zijn dat je dochter er alleen voor staat. Hoe dan ook kan ze zich heel onzeker voelen.

Vertel hoe het is om een kind te krijgen en op te voeden. Hou rekening met haar eigen situatie. Is de vader wel of niet betrokken? Studeert ze en gaat het lukken om haar studie te combineren met het opvoeden van een kind? En hoe help je haar daarbij?

Zwangerschap afbreken

Je dochter kan ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken. Daar zijn verschillende methodes voor, afhankelijk van hoeveel weken je dochter zwanger is: een overtijdbehandeling, een abortus of een zuigcurettage.

Afstaan

Een andere optie is het kind geboren laten worden en dan afstaan. Je dochter kan kiezen voor pleegzorg of adoptie. Bij adoptie worden alle banden verbroken. Bij pleegzorg kan je dochter nog wel contact houden met haar kind. Ze kan zelfs de zorg voor haar kind weer terugnemen als ze ouder is en dat aankan.

Hulp bij keuzes maken

Natuurlijk is het heel moeilijk voor je dochter om een goede keuze te maken. Ze heeft daarbij alle hulp nodig van jou. Daarnaast kunnen zowel jij als jouw dochter hulp krijgen van verschillende organisaties, zoals Fiom en Siriz. Ook jonge vaders kunnen daar terecht.

Kijk voor meer informatie en hulp op Fiom.nl en Siriz.nl. Of op Zwangerwatnu.nl en Tienermoeders.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.